США пропонують новий план підвищення боєготовності НАТО для стримування загрози з боку Росії

Автор/джерело -  © Голос Америки



Дата публiкацiї - 6.06.2018 11:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=28730

США закликають європейських союзників привести в бойову готовність більше батальйонів, кораблів і літаків НАТО в рамках чергового заходу щодо стримування потенційної російської агресії.

Міністр оборони США Джим Маттіс намагатиметься заручитися широкою підтримкою цього плану на нараді голів оборонних відомств Альянсу, яка пройде в четвер в Брюсселі. Як розповіли четверо представників США і НАТО, планується, що це підготує ґрунт для того, щоб лідери країн Альянсу схвалили план на липневому саміті.

Про це повідомляє інформагенція Reuters.

План передбачає, що у НАТО буде 30 сухопутних батальйонів, 30 ескадр винищувачів і 30 військово-морських кораблів, готових до перекидання протягом 30 днів. При цьому кількість військовослужбовців і терміни реалізації стратегії не уточнюються.

Чисельність батальйонів в НАТО - від 600 до 1000 військовослужбовців.

Перед європейськими державами, які президент Трамп критикує за скорочення витрат на оборону після закінчення «холодної війни», це поставить складне завдання - вирішити давні проблеми з вертольотами і винищувачами, які не експлуатуються через брак комплектуючих.

«У нас є противник (Росія), який може швидко увійти на територію країн Балтії і Польщі в рамках сухопутної атаки», - зазначив високопоставлений дипломат НАТО, знайомий з планом США, відомим як «30-30-30-30».

«Ми не можемо собі дозволити витрачати місяці на мобілізацію», - додав він.

Як розповів один з представників американського керівництва, ініціатива націлена в першу чергу на протидію Росії і вписується в вироблену Пентагоном стратегію національної оборони на 2018 рік, в якій Москва звинувачується в спробах розхитати позиції НАТО.

Проведені минулого року російські військові навчання, в яких, за даними західних властей, було задіяно 100 000 військовослужбовців, також викликали побоювання з приводу того, що подібні маневри або вторгнення в російськомовні регіони Балтії можуть спровокувати конфлікти. Кремль рішуче заперечує, що у нього є такі завдання, стверджуючи, що загроза для безпеки Східної Європи виходить від НАТО.

Однак у світлі анексії Криму та участі Росії в сирійській війні США не схильні довіряти публічним заявам Кремля і хочуть підготуватися до будь-якого розвитку подій.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.