В один день Україна стане членом НАТО

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 11.07.2018 20:48 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=28791

Північноатлантичний альянс наголошує, що рішення Бухарестського саміту щодо того, що одного дня Україна стане членом НАТО, залишаються чинними.

Про це йдеться в оприлюдненій 11 липня підсумковій декларації саміту організації, який триває у Брюсселі.

«З огляду на відновлення нових прагнень України до членства в НАТО, ми зберігаємо рішення, які ми прийняли на Бухарестському саміті та на наступних зустрічах на вищому рівні. Незалежна, суверенна та стабільна Україна, яка твердо налаштована на демократію та верховенство права, має важливе значення для євроатлантичної безпеки. Ми залишаємось рішучими в нашій підтримці права України вільно вирішувати своє майбутнє та напрям її зовнішньої політики, без втручання ззовні», – йдеться в документі.

У документі значна частина присвячена ходу реформ в Україні, зокрема, зазначено, що реалізація основних реформ – боротьби з корупцією та впровадження всеосяжного виборчого процесу, а також верховенство права мають важливе значення для закладення засад процвітання та миру в Україні.

Лідери 29 країн-союзниць вітають «значний прогрес досягнутий у сфері реформ, зокрема, недавнє ухвалення закону про Вищий антикорупційний суд та закону про національну безпеку».

Разом з тим, декларація містить зауваження, що країни НАТО «з нетерпінням чекають подальшого прогресу в зусиллях України, спрямованих на вирішення основних викликів, для повної реалізації амбітних, але необхідних реформ, та забезпечення того, щоб вони тривали й повністю відповідали міжнародним зобов’язанням які на себе взяла Україна».

«Що стосується Закону про освіту, ухваленого Верховною Радою у вересні 2017 року, союзники закликають Україну в повній мірі виконувати рекомендації та висновки Венеційської комісії. Україна повинна в повній мірі скористатися усіма доступними інструментами в рамках Комісії Україна–НАТО, зокрема щорічної національної програми, для досягнення своєї мети щодо впровадження принципів та стандартів НАТО», – заявляють учасники саміту. Вони додають, що «залишаються зобов’язаними продовжувати підтримувати українську програму реформ у сфері оборони та безпеки, в тому числі, через комплексний пакет допомоги, щоб Україна могла покращити власну безпеку».

Декларація саміту зазначає, що військово-політичний блок цінує «важливий внесок України в операції альянсу, сили реагування НАТО та навчання, і ми вітаємо внесок України для забезпечення безпеку та стабільність у євроатлантичному регіоні та за його межами. Ці внески сприяють підвищенню рівня взаємосумісності Збройних сил України із силами НАТО», – йдеться в документі.

«НАТО розмірковуватиме про подальші дії, беручи до уваги рішення, ухвалені на самітах в Уельсі та Варшаві. Ми будемо продовжувати працювати з Україною, багаторічним партнером альянсу, на основі принципів та цінностей, закріплених у Хартії про особливе партнерство між Україною та НАТО», – йдеться в підсумковому документі саміту НАТО.

Голова місії України при НАТО Вадим Пристайко анонсував, що Україна на саміті НАТО проведе обговорення небезпек, що існують на східному фланзі альянсу з боку Росії, відносин України та Організації Північноатлантичного договору й просування Києва до членства у блоці.

Президент України Петро Порошенко 11–12 липня 2018 року здійснює візит до Королівства Бельгія, де бере участь у заходах саміту НАТО на запрошення генерального секретаря альянсу Єнса Столтенберґа.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.