У ВРЮ твердять, що Конституційний Суд позбавив Президета права звільняти та призначати голів судів. У КС про це рішення не знають

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 17.05.2007 14:38 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2882

Конституційний суд України визнав неконституційним призначення Президентом глав судів та їхніх заступників, повідомив сьогодні заступник глави Вищої ради юстиції Микола Шелест.

"На сьогоднішній день достовірно відомо, що рішенням Конституційного суду визнане неконституційним положення ч.5 ст.20 закону України про судоустрій, відповідно до якого глава суду і його заступник призначаються Президентом", сказав він.

За словами Шелеста, це стосується "усієї судової системи".

Замглави ВРЮ повідомив, що подання до КС було, у тому числі, і від Вищої ради юстиції. "Ми не просили визнати це неконституційним. Ми просили визначитися, оскільки були деякі протиріччя", - сказав Шелест.

Відповідаючи на питання про те, що це означає для судової системи, Шелест підкреслив: "Це означає, що наш парламент повинний, я думаю, у позачерговому порядку визначитися з редакцією ч.5 ст.20, тому що якщо не затверджує Президент, не призначає Президент, то виникає питання - хто призначає глав і заступників?".

Разом з тим Шелест зазначив, якщо редакція буде змінювати слово "Президент" на слово "Верховна Рада України", то "для судової системи нічого не зміниться, але це буде нелогічно".

"У сьогоднішній ситуації існує побоювання, що Верховна Рада може взяти це на себе ", - підкреслив він.

Пояснюючи, чому такий крок буде нелогічним, Шелест акцентував увагу на тому, що глава Верховного суду України призначається пленумом і самою судовою системою вирішує свої кадрові питання. "Тому не зрозуміло, чому глави нижчестоячих судів призначаються політиками", - зазначив він.

На переконання замглави ВРЮ, оптимальним буде, якщо питання призначення на адміністративні посади в судах буде вирішувати сама судова система.

Шелест нагадав, що на сьогоднішній день президент України призначає на адміністративні посади всіх глав судів та їхніх заступників, крім глави Верховного суду.

Відповідаючи на питання про те, чи можна вважати рішення КС політичним, Шелест сказав: "Мені було б дуже шкода, якби політики, зацікавлені в чомусь, розцінили це як політичне питання".

Це питання, за словами Шелеста, було поставлено давно і пов’язане з необхідністю однакового застосування закону. "Я вважаю рішення Конституційного суду є правильним і обґрунтованим. Жодної політики", - додав він, підкресливши, що на даний час не вирішене питання - хто ж буде призначати глав і заступників судів.

Між тим, у прес-службі Конституційного Суду не змогли підтвердити інформацію про те, що КС визнав неконституційним призначення Президентом голів судів та їхніх заступників.

Про це сьогодні повідомив прес-секретар КС Іван Аврамов.

"Я не можу цього підтвердити", - зазначив він.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.