Данилишин пояснив, чому падає гривня

Автор/джерело -  © Укрінформ



Дата публiкацiї - 30.07.2018 20:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=28850

Голова ради НБУ Богдан Данилишин вважає, що знецінення гривні в липні відбувалося через посилення попиту на іноземну валюту на безготівковому ринку, зумовлене впливом короткострокових чинників.

Про це він написав у Facebook.

"Знецінення гривні в липні зумовлювало насамперед посилення попиту на іноземну валюту на безготівковому ринку. З однієї сторони, попит зумовлювали імпортери, купуючи іноземну валюту. З іншої - додатковий попит стимулювала гривня, яка надійшла на ринок через відшкодування ПДВ та виплати нерезидентам за гривневими ОВДП", - зазначив Данилишин.

Він зазначає, що в липні офіційний обмінний курс гривні щодо долара США знецінився майже на 50 копійок, що породило хвилю публікацій та репортажів на цю тему.

"При цьому рідко згадують про те, що ще в двадцятих числах січня поточного року курс гривні сягав майже 29 грн за долар США і в подальші декілька місяців курс укріпився більше, ніж на дві з половиною гривні, після чого стабілізувався. Такі розміри коливань фіксувалися і в минулому році. Хоча до таких коливань ми ще не звикли, однак це нові реалії функціонування валютного ринку", - пояснив Данилишин.

За його словами, аналіз курсової динаміки гривні свідчить, що певне знецінення національної валюти напередодні осені було характерним і в минулі роки, зокрема в 2014 та 2016 роках, хоча й відбувалося дещо пізніше, ніж зараз.

Фінансист додає, що посилення попиту на іноземну валюту певним чином стимулювалося активним розповсюдженням інформації про девальвацію гривні, у тому числі невтішних прогнозів.

"Такі прогнози розповсюджуються щороку і в більшості випадків не реалізовуються", - стверджує голова Ради НБУ.

Данилишин нагадав, що, відповідно до Стратегії монетарної політики НБУ та основних засад грошово-кредитної політики на 2018 рік та середньострокову перспективу, Національний банк має дотримуватися плаваючого курсу гривні. Однак це не означає, що НБУ повністю "пішов" з ринку.

"З метою упередження різких змін обмінного курсу гривні Національний банк готовий і виходить на валютний ринок України з інтервенціями з продажу іноземної валюти, що й робив минулого тижня", - підсумував посадовець.

Як повідомлялося раніше, з минулого понеділка офіційний курс долара США, встановлений НБУ, зріс із 26,45 грн до 26,76 грн, або на 1,2%. Середньозважений курс долара на міжбанку, за даними регулятора, за цей же час зріс з 26,45 грн до 26,75 грн, або на 1,1%. Середні курси купівлі/продажу готівкового долара в банках за тиждень зросли з 26,29/26,51 до 26,66/26,96.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.