У річницю агресії проти Грузії, Кремль звинуватив в усьому Саакашвілі

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 7.08.2018 17:13 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=28871

Прем’єр-міністр Росії Дмітрій Медвєдєв заявляє, що війни з Грузією 10 років тому могло б не бути, якби не поведінка тодішнього грузинського лідера Міхеіла Саакашвілі.

Про це Медвєдєв заявив в інтерв’ю газеті "Коммерсант".

У ніч із 7 на 8 серпня 2008 року у Південній Осетії почалася війна за участю російської армії, Медвєдєв тоді обіймав посаду президента РФ.

"Якби не безвідповідальна аморальна, злочинна поведінка Саакашвілі і його поплічників, ніякої війни б не було", – виправдовується Медвєдєв.

За його словами, напруга відчувалася ще до розпаду СРСР, але в 1990-і роки влада у Тбілісі ухвалила рішення, які "не були прийняті ні в Абхазії, ні в Південній Осетії".

"А в 2008 році уряд Грузії на чолі з президентом дав зелене світло агресії, і сталося те, що сталося. Це не було неминуче. Це, безумовно, було суб’єктивним вибором Саакашвілі і його оточення", – заявив Медвєдєв.

Медвєдєв стверджує, що це Грузія, по суті, оголосила війну РФ, а Саакашвілі заручився підтримкою американців.

На запитання, чому російські танки зупинилися за кілька десятків кілометрів від Тбілісі і не пішли далі, він відповів: "Тому що мета була в тому, щоб вибити грузинські війська з Цхінвалі, навести лад. І запобігти можливості подальшої ескалації насилля, тобто військових дій. Мета не зводилася до того, щоб розгромити Грузію чи стратити Саакашвілі...".

За словами Медвєдєва, Росія "після завершення військової складової кампанії з "примусу Грузії до миру" 26 серпня 2008 року визнала незалежність Південної Осетії і Абхазії.

На думку прем’єра РФ, його стриманість у результаті заспокоїла ситуацію в Грузії, Осетії і Абхазії, і дозволила "вийти на досить спокійні відносини з Європейським Союзом та іншими країнами".

Медвєдєв також заявив, що кар’єра Саакашвілі, "судячи з усього, в Грузії завершена", а з новим керівництвом Росія готова "вибудовувати відносини".

"Дипломатичні відносини може бути поновлено, не ми їх руйнували. Якщо грузинські колеги будуть готові до того, щоб їх відновити, ми, звісно, заперечувати не будемо", – сказав він і додав, що економічна співпраця вже активізувалася.

У свою чергу, Європейський Союз заявив про підтримку суверенітету і територіальної цілісності Грузії в межах її міжнародно визнаних кордонів і про прихильність до мирного врегулювання конфлікту.

"На жаль, російська військова присутність як в Абхазії, так і в Південній Осетії продовжує порушувати міжнародне право і зобов’язання, прийняті Росією відповідно до угоди від 12 серпня 2008 року за посередництва Євросоюзу", – йдеться в заяві до 10 річниці конфлікту з РФ.

Від "Аратти": ми ще тоді, 10 років тому, дослідили справжні причини російської агресії проти суверенної Грузії. Після публікації двох частин дослідження "Аратта" зазнала агресії російських кібервійськ. Атака тривала безперервно практично два місяці.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.