Ситуація на фронті: з’явилися ознаки загострення

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 9.08.2018 17:02 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=28880

Минулої доби, 08 серпня, ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил мала ознаки загострення на окремих напрямках

Про це повідомив прес-центр штабу ООС.

Російські окупаційні війська порушували встановлене перемир’я із застосуванням гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї, а на окремих напрямках вели обстріли із мінометів калібром 82 мм, та озброєння БМП.

Всього за минулу добу противник 44 рази обстріляв позиції наших військ, у тому числі двічі із озброєння, яке заборонене Мінськими домовленостями.

На Луганському напрямку ворог не знижує бойову активність, ситуація навколо населеного пункту Кримське залишається напруженою. Там противник 6 разів обстрілював військовослужбовців Об’єднаних сил, використовуючи озброєння БМП, гранатомети, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю. Також відмічено застосування міномета калібром 82 мм. Втрат серед особового складу Об’єднаних сил на цьому напрямку не допущено. Для забезпечення режиму припинення вогню підрозділи, що обороняються, виконували заходи адекватного реагування.

На Попаснянському напрямку ворог із застосуванням гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї відкривав вогонь по захисниках Новозванівки та Золотого. Поряд із цим, близько 17.30 год. неподалік Золотого противник підступно обстріляв військовий та цивільний автомобілі із протитанкового ракетного комплексу. Внаслідок розриву протитанкової керованої ракети один наш військовослужбовець загинув, ще один отримав поранення. Поранення також отримала цивільна особа.

На Світлодарському напрямку відмічалася незначна активність ворога. Окупанти використовуючи гранатомети великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю вели прицільний вогонь по захисниках Луганського та Новолуганського. Втрат серед особового складу Об’єднаних сил на цьому напрямку не допущено.

На Горлівському напрямку ворожі обстріли зафіксовані в районі населених пунктів Зайцеве та Південне. По захисниках яких вівся вогонь з великокаліберних кулеметів, стрілецької зброї та автоматичних гранатометів.

Разом з тим неподалік Майорська, у так званій «сірій зоні», відбулося бойове зіткнення розвідувального підрозділу з противником. Під час бою з одним військовослужбовцем Об’єднаних сил втрачений зв’язок. Пошуки тривають.

Не знижається активність противника на Донецькому напрямку. З настанням темної пори доби по околицях Авдіївки ворог застосував міномети калібру 82 мм. Вдень окупанти вели вогонь по захисниках Авдіївки з застосуванням автоматичних гранатометів та великокаліберних кулеметів. Під час вогневого зіткнення з окупантами в районі Авдіївської промзони одного військовослужбовця Об’єднаних сил було поранено.

Також по позиціях наших сил в районах населених пунктів Новоселівка друга, Новомихайлівка та Мар’їнка вогонь відкривався з гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї, а по захисниках Красногорівки ворог вів вогонь з гранатометів, великокаліберних кулеметів, стрілецької зброї та озброєння БМП. В ході вогневого зіткнення поблизу населеного пункту Мар’їнка отримав поранення один військовослужбовець.

З метою збереження життя та здоров’я військовослужбовців, що обороняються вживалися відповідні заходи реагування.

На Маріупольському напрямку обстановка залишається напруженою. Противник здійснив обстріли наших позицій в районах населених пунктів Павлопіль, Гнутове, Лебединське, Водяне, Широкине з гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Всі обстріли були прицільними й мали на меті нанесення втрат особовому складу. Об’єднані сили, окрім вжитих заходів безпеки, черговими вогневими засобами примушували окупантів до припинення вогню. Втрат на цьому напрямку немає.

Минулої доби засоби ППО зафіксували 4 випадки прольоту ворожих безпілотних літальних апаратів, які здійснювали розвідку наших позицій у смузі оборони уздовж лінії розмежування. Три БПЛА вдалося ідентифікувати як «Орлан-10» російського виробництва. Завдяки вчасному застосуванню засобів радіоелектронної боротьби роботу БПЛА противника вдалося припинити.

За сьогоднішню добу противник 9 разів відкривав вогонь по позиціях Об’єднаних сил в районах населених пунктів Новозванівка, Луганське, Мар’їнка, Красногорівка, Лебединське та Гнутове. При цьому по захисниках Гнутового ворог вів вогонь із застосуванням 82 мм міномету.

Черговим доказом повного ігнорування окупантами будь-яких домовленостей та норм міжнародного гуманітарного права є те, що сьогодні о 06.25 російсько-окупаційні війська відкрили вогонь по КПВВ «Майорське» з застосуванням стрілецької зброї та протитанкових керованих ракет. Завдяки вмілим діям прикордонників зі складу Об’єднаних сил жертв серед мирного населення вдалося уникнути. З метою забезпечення безпеки громадян на КПВВ «Майорське» оголошувався режим «Червоний». Станом на 9 годину ранку роботу КПВВ відновлено.

Таким чином, ситуація на лінії зіткнення повністю контрольована Об’єднаними силами, противник продовжує порушувати режим припинення вогню. Зберігається напруження на Маріупольському напрямках.

У всіх випадках обстрілів наших позицій Об’єднані сили вживали адекватних заходів для примушення противника до припинення вогню. Про всі порушення встановленого перемир’я повідомлялося до міжнародних організацій.

За минулу добу один військовослужбовець Об’єднаних сил загинув, троє отримали поранення.

За даними розвідки двох окупантів знищено, четверо дістали поранення. Всі втрати противника пов’язані з недотриманням режиму припинення вогню.

Криміногенна ситуація в районі виконання завдань операції Об’єднаних сил залишається контрольованою.

Правоохоронці Об’єднаних сил проводять заходи з посилення контрольно-пропускного режиму, публічної безпеки, унеможливлення незаконного переміщення товарів та матеріальних цінностей, наркотичних речовин, зброї і вибухівки.

Так, працівники поліції Луганщини, зі складу Об’єднаних сил, в ході патрулювання у місті Старобільск виявили у раніше судимого наркотичну речовину, яку ніби то затриманий зберігав для власних потреб. А правоохоронці Донеччини в чергове виявили наркопосів конопель, який мешканець Торецька «доглядав» на власному подвірні.

Контрольні пункти в’їзду-виїзду продовжують працювати у штатному режимі.

За вчорашній день на підконтрольну Україні територію прослідувало понад 20 тисяч осіб та майже 3 тисячі транспортних засобів. 30 особам з різних причин відмовлено в пропуску через лінію розмежування.
Підрозділи Об’єднаних сил продовжують виконувати завдання за призначенням.

Військово-цивільні адміністрації, правоохоронні органи працюють у штатному режимі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.