Медведчук знову у топ-новинах через фільм про Стуса

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 13.08.2018 11:01 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=28889

Організація «Український вибір», лідером якої є політик Віктор Медведчук, якого називають близьким другом президента Росії Владіміра Путіна, оприлюднила заяву від імені адвоката Ігоря Кириленка з приводу скандалу довкола фільму про Василя Стуса. В ній ідеться про можливість через суд заборонити вихід художньої кінострічки.

Як повідомляло Радіо Свобода, суспільство збурила інформація актора Геннадія Попенка про те, що зі стрічки нібито на вимогу Медведчука вирізали сцену фінального судового засідання, у якій той фігурував як адвокат Стуса.

Продюсер Артем Денисов назвав це «фейком» і пояснив, що сцена зникла лише через питання хронометражу фільму. Згодом стало відомо, що сцена з Медведчуком все-таки з’явиться у фільмі.

Заява адвоката Медведчука починається з різкої критики прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, який сказав, що Міністерство культури і Державне агентство з питань кіно повинні перевірити, чи правдиво розказана історія про життя українського поета, радянського дисидента Василя Стуса в художній кінострічці «Стус», яка має вийти в прокат 28 лютого 2019 року.

Кириленко називає позицію очільника уряду «особистою помстою Вікторові Медведчуку за його принципову і системну критику антинародної діяльності Кабінету міністрів і самого Гройсмана».

«Стус мав такі переконання і здійснював такі дії, які підпадали під норми Кримінального кодексу УРСР... Особа, що притягалася за 62-ю статтею КК УРСР, отримувала свій термін незалежно від ролі адвоката в його справі. Будь-який радянський адвокат, який жив і працював в СРСР, максимум що міг зробити, так це спробувати хоч трохи пом’якшити вирок, але це виходило вкрай рідко», - йде мова в заяві адвоката Медведчука.

Кириленко стверджує, що Медведчук завжди виступав за сзбереження історичної правди, об’єктивне висвітлення історичних фактів». Також адвокат звернувся до ЗМІ і осіб, які пов’язані зі зйомками фільму «Стус» («Птах душі»), з проханням «утриматися від дій, спрямованих на поширення неправдивої інформації про Віктора Медведчука».

Заява, яку оприлюднив «Український вибір», закінчується словами про можливий позов до суду з метою заборонити вихід художнього фільму.

«В разі виходу в прокат фільму «Стус» з недостовірною інформацією про Віктора Медведчука я залишаю за собою право на відповідні правові дії, в тому числі спрямовані на заборону через суд демонстрації подібного фільму», – заявив Кириленко.

При цьому режисер фільму Роман Бровко в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода і в низці інших інтерв’ю раніше наголошував, що це фільм художній, а не історично-біографічний, що він знімає «не біографічне пафосне кіно, а трилер», тому в цьому фільмі є й свідомі відступи від історичних фактів.

Ввечері 11 серпня знімальна група фільму «Стус» повідомила, що поступилася під тиском із боку громадськості і критики в соцмережах і ухвалила дозняти сцену суду над Василем Стусом, на якому адвокатом поета тоді був нинішній олігарх і кум президента Росії Владіміра Путіна Віктор Медведчук.

* * *

Іще попередніми тижнями було відомо, що сцена суду над Стусом із участю адвоката Медведчука не ввійшла до остаточної версії сценарію. Зокрема, режисер фільму Роман Бровко в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода пояснював, що частини сценарію зі згадками про Медведчука були серед тих, які врешті зняли з остаточного сценарію, через часові обмеження. При цьому він також дав знати, що були побоювання, що в разі згадок про Медведчука фільм могли відмовлятися брати у прокат провідні кінопрокатники.

Але найбільшу увагу до ситуації привернув допис у соцмережах актора Геннадія Попенка, який 10 серпня знову написав про це. При цьому він також стверджував, ніби, «зі слів учасників знімального процесу, «продюсерам подзвонили з адміністрації Медведчука» і сказали, що якщо вони хочуть дозняти картину, не хочуть провокацій, то потрібно прибрати сцену суду над Стусом».

Цю версію відразу відкинув і назвав «фейком» продюсер фільму Артем Денисов. В інтерв’ю виданню «Українська правда.Життя» він наголосив, що сцену з Медведчуком вирізали лише через питання хронометражу фільму.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.