Українська інтелігенція заявляє про виклик українській державі

Автор/джерело -  © ForUm



Дата публiкацiї - 2.06.2006 16:25 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=289

Сьогодні у Києві відбулося засідання Конгресу української інтелігенції і Національної асоціації україністів, на якому обговорювалися останні рішення місцевих рад Харкова, Севастополя, Луганська, Дніпропетровська, Миколаєва, Ялти і Донецька про надання російській мові статусу регіональної.

Юрій Іллєнко: «Сьогодні парад мовних декларацій про регіональний статус російської мови – це відкрите оголошення війни Україні»

«Сьогодні існує загроза українській мові, і цю загрозу потрібно розглядати не як щось окреме, а необхідно враховувати, що загроза існує в широкому контексті», – звернувся до присутніх Антон Бутейко, заступник міністра закордонних справ України.

«Сьогодні ті, хто довів країну до «оранжевої революції», піднімають голови, щоб повернути все назад до «антиоранжевого ладу». Ці люди спеціально піднімають питання мови, НАТО і ЄС, вони оголошують регіональний статус російської мови, виступають проти НАТО і ЄС, тому що там живуть за демократичними принципами», – наголосив представник МЗС, повідомляє «Новий Регіон».

Голова Фонду культури Борис Олійник заявив про виклик українській державі.

«Мовна проблема – це виклик державі Україна. Це проба нашої держави на міцність. Це відповідь на питання, чи є у нас взагалі держава. В Європейській Хартії мов говориться про захист реліктових мов, російська мова такою не є. В Україні панує російська мова, тому потрібно рятувати українську», – вважає Олійник.

Відомий український режисер Юрій Іллєнко, автор фільму «Молитва за гетьмана Мазепу», змалював ситуацію ще більш загрозливо: «Проект «оранжевої революції» закінчився. Українська ідея не пройшла. Кучмізм виявився вічний. У мене виникають сумніви, чи не був Кучма головним керівником цього проекту. Вийшло не так, як хотіли люди на Майдані. Майдан же був україномовний. Сьогодні парад мовних декларацій про регіональний статус російської мови – це відкрите оголошення війни Україні», – запевнив він присутніх.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.