Балога натякнув органу партії Регіонів на “далекосяжні наслідки”

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 18.05.2007 14:48 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2895

Глава Секретаріату Президента України Віктор Балога заявив сьогодні, що Конституційний Суд України, ставши на шлях відвертого нехтування чинним законодавством, такими діями остаточно зруйнував довіру до себе з боку українського суспільства.

«Після вчорашнього призначення виконувача обов’язків Голови КС Валерія Пшеничного, звільненого президентським Указом, жодне рішення цієї судової інстанції не буде чинним ні в юридично-правовому, ні в моральному аспектах. Апріорі зрозуміло, що будь-який вердикт Конституційного Суду буде винесений з політичних міркувань. Вчора КС наочно показав, що хворий на гостру політичну залежність, тому слід якнайшвидше знайти ефективні ліки від цієї недуги», – сказав Балога.

За словами керівника Секретаріату Президента, «оскільки КС здатний безсоромно ігнорувати закони України, він виключив себе з процесу врегулювання політичної кризи. Адже ніхто не буде керуватися судовими рішеннями, які прийняті з порушеннями юридичних норм і процедур. Вчора стало зрозуміло, що політична корупція з’їла ще один незалежний за визначенням орган в державі», – констатував Віктор Балога.

Він відзначив, що кадрові зміни в Конституційному Суді сталися на тлі свідомого блокування компромісу в рамках робочої групи з врегулювання кризи, до якого вдалися представники парламентської більшості. «Більше того, переконаний, що ці дії синхронізовані. Є всі підстави вважати, що КС прийме рішення, які дозволять коаліції заявити про недоцільність подальших кроків з підготовки позачергових виборів. У комплексі це означатиме, по суті, антидержавну діяльність», – зробив висновок Глава Секретаріату.

Окремо він застеріг колишніх суддів КС, звільнених Указом Президента, від будь-яких дій, які Кримінальним кодексом визначені як самовільне присвоєння владних повноважень. «Це не дитячі забави на свіжому повітрі, а підстава для серйозної публічної відповідальності. Не треба створювати прецеденти гучних процесів, бо це вдарить як по залишках поваги до суду, так і по Україні як правовій державі», – вказав Балога.

Глава Секретаріату нагадав, що Указ Президента про припинення повноважень Верховної Ради і дострокові вибори 24 червня залишається чинним правовим актом. «Існують чіткі домовленості між Главою держави і Прем’єр-міністром про необхідність позачергових виборів як єдиного шляху подолання політичної кризи. Над розробкою алгоритму втілення цього рішення, у тому числі й щодо дня голосування, працює Робоча група. Ніщо не може повернути події назад», – наголосив Балога.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.