Великобританія надасть РБ ООН докази застосування РФ хімічної зброї

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 6.09.2018 09:57 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=28957

Представниця Великої Британії в ООН Карен Пірс представить на засіданні Ради безпеки 6 вересня результати розслідування отруєння колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його доньки Юлії в Солсбері.

Карен Пірс (на фото) розповість про поступ Лондона в розслідуванні застосування «Новачка» на британській території

Напередодні, 5 вересня, прем’єр-міністр країни Тереза Мей заявила у британському парламенті, що за замахом на Скрипалів 4 березня 2018 року стоять двоє офіцерів російського Головного розвідувального управління.

Сам напад, за її словами, схвалили «на найвищому рівні російської влади», і він не був «самовільною операцією».

На думку Мей, отруєння Скрипалів могло бути «повідомленням всім росіянам, що живуть за межами своєї країни і причетні до справ, які стосуються російської держави».

Королевська прокурорська служба звинуватила громадян Росії Олександра Петрова та Руслана Боширова у замаху на вбивство та використанні хімічної зброї – нервово-паралітичного агента «Новачок».

Британські правоохоронці оприлюднили кілька зображень з камер відеоспостереження, які зняли підозрюваних в аеропортах, на залізничних станціях, на вулицях Лондона та Солсбері. За версією поліції, Боширов та Петров прибули до Лондона з Москви рейсом «Аерофлоту» 2 березня.

На наступний день вони потягом дісталися Солсбері, провели там дві години та повернулися до Лондона. 4 березня вони залишили лондонський готель вранці і знову поїхали до Солсбері. Камера відеоспостереження зняла їх біля будинку Скрипалів. Після обіду підозрювані залишили місто, повернулися до Лондона, а звідти – до Москви, куди прибули незадовго до опівночі того ж дня.

Водночас Росія і надалі заперечує свою причетність. Речниця російського Міністерства закордонних справ Марія Захарова заявила, що імена та фотографії підозрюваних, оприлюднені британською владою, «нічого не говорять» Кремлю.

Велика Британія не планує вимагати екстрадиції росіян, тому що Росія не видає своїх громадян. Натомість британська поліція просить усіх, хто знає підозрюваних або бачив їх на території країни, повідомити про це.

Дипломатичний скандал, який почався після отруєння колишнього шпигуна та його доньки, вже призвів до санкцій та висилку більш ніж 150 дипломатів з низки західних країн.

Отруєння в березні Скрипалів, які після тривалого перебування в лікарні одужали, викликало дипломатичну кризу у відносинах між Великою Британією і ширше Заходом, з одного боку, і Росією, з іншого.

Крім отруєння в Солсбері, «Новачком» отруїлися ще двоє британців.

30 червня в місті Еймсбері, в декількох кілометрах від Солсбері, були знайдені непритомними і зі схожими симптомами Дон Стерждес та її партнер Чарлі Роулі. Стерджес померла в лікарні, Роулі після кількох тижнів був виписаний. Однак у серпні його знову госпіталізували.

Слідство встановило, що отруйна речовина була ідентичною тій, якою були отруєні Скрипалі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.