Ситуація на фронті: про перемир’я, узгоджене в Мінську, вже забули

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 10.09.2018 17:03 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=28966

Всього за минулу добу, 9 вересня, російські окупаційні війська 25 разів порушували режим припинення вогню, в тому числі й з використанням мінометів 82 калібру.

Про це повідомив прес-центр штабу ООС.

На Луганському напрямку активність ворога в районі населеного пункту Кримське була дещо знижена, проте під час вчорашніх обстрілів окупанти застосували озброєння бойових машин піхоти та гранатомети. Підрозділи Об’єднаних сил на цьому напрямку надійно утримують займані рубежі та, у разі загрози життю військовослужбовців, черговими вогневими засобами вживають заходів для подавлення вогневої активності противника.

На Попаснянському напрямку російські окупаційні війська вчора зранку відкрили провокаційний вогонь з гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї по позиціях Об’єднаних сил поблизу Золотого.
Поблизу Світлодарська ворог застосував проти наших захисників великокаліберні кулемети. Черговими вогневими засобами провокацію окупантів було припинено. Об’єднані сили продовжують утримувати ситуацію на цьому напрямку під своїм контролем.

На Горлівському напрямку минулої доби було зафіксовано один ворожий обстріл із застосуванням гранатометів та стрілецької зброї в районі Південного.

Зросла вогнева активність ворога на Донецькому напрямку, де окупанти за минулу добу здійснили шість обстрілів. З гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї противник обстріляв наші позиції в районі населених пунктів Верхньоторецьке, Красногорівка, Мар’їнка та Новомихайлівка. Ще одна вогнева провокація противника із великокаліберних кулеметів зафіксована поблизу населеного пункту Новотроїцьке. Ситуація на Донецькому напрямку залишається під повним контролем Об’єднаних сил.

Найбільш напруженою залишається ситуація на Маріупольському напрямку. Загалом за минулу добу тут було зафіксовано 14 випадків порушення режиму припинення вогню згідно з умовами «шкільного» перемир’я.

Із застосуванням гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї окупанти упродовж доби здійснювали обстріли позицій Об’єднаних сил в районах населених пунктів Павлопіль, Гнутове, Лебединське, Водяне та Широкине. Поблизу Лебединського та Водяного ворог учора також застосував заборонені Мінськими угодами міномети 82 калібру.

Не зважаючи на значну кількість та інтенсивність обстрілів, втрат серед особового складу Об’єднаних сил за минулу добу не допущено.

Від початку поточної доби противник 5 разів обстріляв з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї позиції Об’єднаних сил в районі населених пунктів Кримське, Золоте, Водяне та Широкине. Об’єднані сили для припинення вогню противника вживали адекватних заходів. Втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил немає.

Загалом ситуація на лінії зіткнення залишається під контролем Об’єднаних сил. Не зважаючи на досягнуті домовленості, ворог продовжує вогневі провокації уздовж усієї лінії розмежування, в тому числі й із застосуванням важкого озброєння. Найбільше напруження зберігається Донецькому та Маріупольському напрямках. Відмічено часткове зниження активності противника в районі населеного пункту Кримське на Луганському напрямку.

Об’єднані сили продовжують виконання бойових завдань в посиленому режимі. Підрозділи, які обороняються, вживають усіх необхідних заходів для недопущення прориву противника, утримання займаних рубежів і позицій, збереження життя і здоров’я військовослужбовців Збройних Сил України та цивільного населення.

За даними розвідки, минулої доби було поранено чотирьох окупантів.

Криміногенна ситуація в районі виконання завдань операції Об’єднаних сил залишається контрольованою.

Командування Об’єднаних сил проводить заходи щодо виявлення боєприпасів, зброї, наркотичних речовин та осіб, причетних до незаконних збройних формувань, на території Донецької та Луганської областей.

Протягом доби правоохоронцями Об’єднаних сил перевірено 8635 транспортних засобів та 8655 осіб, 8 осіб затримані за підозрою у причетності до незаконних збройних формувань. Також виявлено 3 факти незаконного поводження зі зброєю та 14 фактів незаконного обігу наркотичних засобів.

Із незаконного обігу вилучено:
- 3 гранати Ф-1;
- 50 набоїв 7,62 мм.

Контрольні пункти в’їзду-виїзду продовжують працювати у штатному режимі. 9 вересня у зв’язку з накопичення транспортних засобів перед КрП «Мар’їнка» за рішенням начальника штабу – першого заступника Командувача об’єднаних сил пропускні операції було продовжено на 30 хвилин (до 18.50).

За вчорашній день на підконтрольну Україні територію прослідувало близько 19 тисяч осіб та більше 2,5 тисячі транспортних засобів. У пропуску через лінію розмежування з різних причин відмовлено 14 особам.

Військовослужбовці української сторони СЦКК продовжували забезпечувати координацію та супроводження проведення ремонтно-відновлювальних робіт на розподільчій мережі водогону Станиця Луганська, проведення огляду та ремонтно-відновлювальних робіт Попаснянського районного водоканалу на ділянці Попасна – Золоте-3, аварійно-відновлювальних робіт на “Краснолиманському водозаборі” та монтажу нової ділянки водогону у селищі Золоте-5. Також продовжується забезпечення функціонування Донецької фільтрувальної станції (ДФС).

Таким чином, підрозділи Об’єднаних сил продовжують виконувати завдання за призначенням.

Військово-цивільні адміністрації, правоохоронні органи працюють у штатному режимі.

Слава Україні!





 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.