Солоний гопак

Автор/джерело -  © Олена Каганець, Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 2.06.2006 21:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=290

Так називається книга українського мандрівника Валерія Петущака, який у 1994-1998 рр. на власній яхті “Лелітка” під українським прапором здійснив навколосвітню подорож і описав її в своїй книзі. А вчора, 1 червня, відбулася її презентація в Київському Будинку вчених.

Валерій Петущак з дружиною Наталею

З давніх давен море і мандри вабили людину. Це велике щастя, коли можеш робити те, до чого прагне твоя душа. Валерій Петущак, кандидат технічних наук, працював в інституті кібернетики ім. В.М. Глушкова, але серйозно захоплювався вітрильним спортом на крейсерських яхтах. У 1990 році у складі екіпажу яхти “Дніпро” він пройшов Тихий океан від Владивостока до Нової Зеландії. А в 1992 році розпочав плавати самостійно. Його екіпажем була лише одна людина – надійна і вірна дружина Наталя.

Валерій Петущак народився в 1939 році, але з його молоднечою завзятістю і ентузіазмом навряд чи зможуть конкурувати молоді люди. Книжка написана з безмежною щирістю і просякнута добрячою дозою гумору. Як казав його давній товариш по Київському клубу яхтсменів, книга написана так, ніби він це розповідає своїм друзям. Коли Валерій повернувся в Україну, він спочатку розповів про свою чотирирічну подорож своїм друзям-яхтсменам. І ця розповідь тривала без перерви 3 години – стільки було вражень.

Наталя Леонідівна, дружина автора книги “Солоний гопак”, каже, що в їхній подорожі немає нічого особливого: треба почитати літуратуру, добре підготуватися, взяти яхту і вперед! Але її також вела спрага до подорожей. Як зазначив один з присутніх на презентації, що вже читав цю книгу, “кохання і мандри переплелися в цій книжці”.

Наталя Леонідівна розповіла і про піратів Західного узбережжя Африки, від яких вони відбивалися, коли вийшли з Гібралтару, і про татуювання на шкірі мешканців Таїті. Дивно, але татуювання зображували меандровані ромби – такі самі, як ми бачимо на українських рушниках.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.