Українські сувеніри на виставці зеленого туризму

Автор/джерело -  © Олена Каганець, «Народний Оглядач»



Дата публiкацiї - 19.05.2007 23:50 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2905

18-19 травня в музеї народної архітектури та побуту, що в Пирогові, пройшла V Всеукраїнська виставка-ярмарок сільського зеленого туризму. На ній були представлені всі регіони України.

Ярослава з Яремче: “Літній сезон в нас вже розпочався!”

Окрім знайомства з місцями, де можна відпочити, на виставці продавали вишиванки, ліжники, вишивані і ткані рушники, скатерті. Найдорожча жіноча вишиванка коштувала 600 грн. Найдешевший набір з 6 маленьких вишитих серветок і вишитого рушника розміром 25 на 60 см коштував 50 грн.

Крайки, чільці, шкарпетки, вив’язані з натуральної овечої вовни коштували по 25 грн. За 20 грн. можна було купити солом’яні капці, дерев’яну булаву – за 50 грн, тканий рушник – за 45 грн. Одна дерев’яна чайна ложечка коштувала 2 грн. Ці речі продавалися в наметі у Ярослави, яка приїхала на виставку з Яремче. Каже, що літній сезон там вже розпочався.

На виставці можна було за 20 грн. придбати 2-літрову пляшку справжнього закарпатського вина. 10 і 5 грн. коштувала відповідно літрова і півлітрова пластикова пляшка. Закарпатці до вина безплатно давали начинку. Наголос на перший склад. Це – закарпатська страва з печінки телятини. Називається так, тому що з неї починали їсти. “Начинка – це страва, щоб почати щось”, – пояснює 65-річний Василь Васильович Івашко з Виноградівського району. Він привіз на виставку 9 видів своїх вин. Дає почастувати всім, хто захоче. На додачу – начинку з капустяним салатом на пластиковій тарілці.

Майстер Олександр Суворов з Пирятина Полтавської області продавав мистецьки оздоблені глиняні горщики, вазони для квітів, чайники, глечики, цукорнички та різні декоративні глиняні вироби. Всі вироби він робить вручну. Щоб зробити 1 великий вазон, який коштує 50 грн., він витрачає близько 3 годин. Ще годину-півтори робить грибочки і листочки – оздоблення на ньому і підставку. Цукорничка і малий вазон коштують по 20 грн.

За 700-800 грн. можна було купити вирізблені з дерева скрині розміром 18 на 25 см, 20 на 30 см. За півтори тисячі гривень – трохи більшу лаковану скриню. Були також менші дерев’яні круглі скрині, тарілки різного діаметру по ціні від 500 грн.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.