Восени українці матимуть європейські ціни. Європейських зарплат більшовицький уряд не гарантує

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 21.05.2007 12:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2912

У першій декаді травня літр бензину марки А-95 подорожчав у середньому на 15-20 копійок - до 4,2 - 4,3 гривень за літр. До початку літа ціна виросте до 5 гривень за літр, - прогнозують оператори ринку.

На думку учасників паливного ринку, ціна на бензин буде підвищуватися і у майбутньому, поки не досягне європейського рівня. Вартість літра високооктанового бензину в Європі складає 1-1,2 євро.

"Основна причина підвищення вартості бензину - подорожчання нафти і початок весняно-польових робіт", - сказав керівник прес-служби Укртатнафти Сергій Біленький. За його словами, наприкінці квітня - початку травня на аукціоні з продажу вітчизняної нафти ціна сировини виросла на 5%, а нафта російського походження "піднялася в ціні ще більше".

Надії споживачів на стабільні ціни на бензин були пов’язані з розробленої урядом формулою вартості пального в грудні 2006 року. Однак подорожчання бензину поставило під сумнів ефективність цієї формули. У Міністерстві палива і енергетики підвищення цін вважають виправданим.

"Формула працює правильно. Ціни на паливо залежать не від неї, а від світових котирувань", - пояснила координатор з зв’язків з громадськістю Олена Мостицька.

"Світові котирування нафти різко піднялися в середині лютого. У порівнянні з нинішніми цінами, цей стрибок склав 25%. В Україні за цей період вартість бензину різко не збільшилася лише завдяки старим запасам. У травні вони вичерпаються і ми змушені будемо закуповувати і продавати бензин на автозаправках, доганяючи європейську ціну", - повідомив прес-секретар концерну Галнафтогаз Олесь Прикордонний.

У квітні міністр економіки України Анатолій Кінах повідомив журналістам, що "на українських НПЗ у квітні планується переробити 1,2 млн т нафти". За його словами, це дозволить виробити 310 тис. т бензину і 380 тис. т дизпалива. У зв’язку з цим міністр зазначив, що уряд не прогнозує ріст цін на нафтопродукти в Україні.

"Цієї кількості буде досить, щоб забезпечити потреби ринку і не допустити сезонного коливання більше, ніж на 1-2%. Я вважаю, що ситуація на ринку нафтопродуктів стабільна і керована", - сказав Кінах.

У той же час перший віце-прем’єр-міністр, міністр фінансів Микола Азаров вважає, що причиною росту роздрібних цін на світлі нафтопродукти в Києві і східних областях України є політична криза.

"Якість вітчизняного бензину поступається західним стандартам, тому в Україні він буде дешевше, ніж за кордоном. До кінця літа пальне може подорожчати ще на 5-7%", - вважає Володимир Саприкін, директор енергетичних програм Центру імені Разумкова. Таким чином, ціна на найпопулярніший бензин марки А-95 до початку літа не перевищить 4,6-4,7 гривень за літр.

Роздрібні ціни на бензин А-95 на АЗС окремих трейдерів з 3 квітня по 1 травня піднялися на 10 копійок за літр до 4,1-4,15 гривень. З початку 2007 року крупнооптові ціни на бензин А-76/80 підвищилися на 24,75%, на А-92 підвищилися на 13,60%, на бензин А-95 підвищилися на 9,65%.

Від “Аратти”: вже котрий рік поспіль українські уряди, які як правило формуються із колишньої комуністично-комсомольської номенклатури, традиційно втюхують пересічному українцеві побрехеньки, мовляв сезонне зростання базових цін на енергоносії - це виключно “об'єктивні тенденції свтового ринку”.

Проте, для будь-якої людини, яка має закінчену середню освіту, подібна аргументація, щонайменше, нагадує чи то анегдот, чи то примітивну брехню, розраховану таких самих безграмотних номенклатурних чиновників. Бо український ринок енергоносіїв взагалі, і паливно-мастильних матеріалів зокрема, залишається як і за часів СРСР - закритим. На ньому діють лише “традиційні оператори” у вигляді російських, контрольованих російськими, есендівських та корумпованих українських продавців. І так звані “біржові торги” - насправді є прикриттям спекулятивних операцій російського монополіста.

То ж про які світові тенденції може йтися? Або про які ринкові економічні закони можна вести мову там, де відсутня, як така, конкуренція?

За таких умов можна вести мову лише про компроміс номенклатури місцевої із номенклатурою сусідською, які, за певні тіньові преференції “для своїх”, іноді граються у “добрих дядь”, знижуючи ціни на паливно-мастильні товари із одночасним погіршенням їхньої якості.

Відтак, оскільки ці ціни є базовими, відповідно зростають й інші споживчі ціни на товари й послуги. Які, в свою чергу, зв'язують інфляційні подачки урядовців у вигляді агітаційних рішень про зростання пенсій та зарплат, які зростаючи кількісно - якісно, за купівельною спроможністю, стають все меншими й меншими. А лохотрони для народу - галасливішими.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.