Мешканці кількох міст потерпають від відсутності опалення. Чим завинили?

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 12.11.2018 19:52 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=29132

12 листопада жителі Кривого Рогу принесли і підпалили шини під управлінням “Криворіжгазу”, вимагаючи включити опалення.

Про це повідомляє прес-служба підприємства.

"Будівля "Криворіжгазу" захоплена невідомими людьми. В заручниках утримуються співробітники підприємства, які вели з ними переговори. Компанія не може гарантувати безпечне газопостачання міста", - йдеться в повідомленні.

Як видно на фото, під "Криворіжгазом" стоять кілька десятків людей. На площі перед входом до будівлі лежать шини, деякі з них горять.

Відзначається, що будівлю підприємства взяли штурмом "через відмову "Нафтогазу України" постачати газ підприємству "Криворізька Теплоцентраль".

"У заручниках залишаються Анатолій Пономаренко, технічний директор, і Борис Рибка, начальник управління охорони праці, які вели з ними (учасниками мітингу, – ред.) переговори. Вони пояснювали, що "Нафтогаз України" повинен дати дозвіл на пуск газу, але люди нічого не хочуть чути, тому що їхні діти мерзнуть", - йдеться в повідомленні.

На місце прибули пожежні машини.

В "Криворіжгазі" додали, що через блокування підприємства не працює аварійна служба, а в місті "підвищена техногенна небезпека".

"Раніше незаконно були відкриті засувки, запущено п’ять котелень з шести. Система газопостачання розбалансована", - йдеться в повідомленні.

В "Криворіжгазі" пояснили, що "Нафтогаз України" відмовляється подавати газ на підприємство через борги за попередні періоди.

У зв’язку з цим станом на 12 листопада сотні тисяч жителів міста сидять без тепла.

Як повідомляє платформа 104.ua у Facebook, станом на 12 листопада, уже два дні не працюють 78 шкіл і 75 дитячих садків, аварійно-диспетчерська служба газу (після пошкоджень автомашин і нападів на співробітників).

"Нафтогаз" звинуватив підконтрольний Дмитру Фірташу облгаз у зриві опалювального сезону в Кривому Розі.

Про це йдеться у повідомленні на сторінці "Нафтогаз" у Facebook.

"Коболєв і Нафтогаз нікому не закручують газ. Вентиль знаходиться під контролем облгазів", - підкреслюється у дописі.

"Умови, на яких Нафтогаз має право продати виробникам тепла пільговий газ, встановлюють Кабмін та Верховна рада. Понад 1000 виробників тепла по всій країні ці умови спокійно виконують, сезон розпочали вчасно та без скандалів, і у десятків мільйонів їхніх клієнтів вдома тепло", - зазначила компанія.

"Що стосується АО "Криворізька теплоцентраль", іншої ТЕЦ у Кривому Розі, її керівництво не підготувалося до зими, не забезпечило виконання умов, щоб отримувати пільговий газ. Так що у першу чергу питання слід задавати туди. Можна також долучити до рішення проблеми місцеві органи влади та Фонд державного майна України, як органу управління цієї компанії", - заявив "Нафтогаз".

"Поки вимоги закону не виконані, Нафтогаз має рівно стільки ж підстав постачати газ цьому тепловику, скільки і сам облгаз або будь-який інший постачальник. Криворізька теплоцентраль може купити газ на ринку на довільних умовах, якщо не хоче/не може працювати з Нафтогазом на пільгових", - пропонує вирішення проблеми "Нафтогаз".

"До речі, пан Фірташ має достатньо газу, щоб не перекривати постачання. Як мінімум, він забезпечує сировиною Сумихімпром, але з якоїсь причини не бажає допомогти жителям Кривого Рогу. І це саме його облгаз перекрив подачу газу", - підкреслили у "Нафтогазі".

Голова Асоціації міст, мер Києва Віталій Кличко заявляє, що наразі кілька міст в Україні залишаються без тепла, Сміла і Шепетівка оголосили надзвичайний стан.

Про це він сказав на Раді регіонального розвитку за участю президента та прем’єра, повідомляє прес-служба Київської адміністрації.

"У місті Сміла Черкаської області з 12 листопада запроваджують надзвичайний стан через відсутність опалення. Рішення про це ухвалила міськрада Сміли. Зазначається, що навчальні заклади закриють на невизначений час. Без тепла залишилися не тільки житлові будинки, а й лікарні, дитячі садки та школи 80-тисячного міста. Така сама ситуація виникла у місті Шепетівка Хмельницької області", - йдеться в повідомленні.

Також без тепла наразі частина Кривого Рогу.

Відзначається, що Кличко закликав президента і уряд втрутитися і цю ситуацію.

"Газу містам, де сьогодні мерзнуть люди, не дає НАК "Нафтогаз". Ми у Києві цю історію із відсутністю газу пройшли і врегулювали її. Але я знаю, як це непросто. Сьогодні ж тисячі людей мерзнуть! Не можна мешканців міст і містечок, владу на місцях залишати сам-на-сам із цими проблемами", - сказав Кличко.

Замість післямови. Вже стало прикрою традицією - початок опалюванного сезону в Україні - фактично стихійне лихо для громадян, яким держава нав’язала примусову "послугу" опалення. Примусову тому, що громадянин фактично не має можливості ані вибору її надавача, ані відмовитися від неї. Держава в особі "незалежного" органу влади, на підставі розрахунків власників ТКЕ, визначає тарифи. При тому, про якість "послуги" навіть й казати нічого. Наприклад, за словами мера столиці Віталія Кличка, теплові магістралі зношені на 80% і для відновлення потребують десятки мільйонів гривень, яких немає ні в бюджеті міста, ні держави. Отже, для багатьох киян тепло в помешкання "запізнюється" на місяць, а то й два.

Але не тільки діряві труби нагадують громадянам про залежність від злодійкуватих чиновників. Часто-густо трапляються випадки нав’язування громадянам колективної відповідальності. Вже нікого не здивуєш об’явами так званих керуючих компаній про те, що в будинку не буде підлючене опалення, поки всі боржники не погасять заборгованність.

Тепер НАК "Нафтогаз" перейняв "передовий" досвід і позбавляє опалення цілі міста. Хоча це прямо заборонено чинним законодавством. І що? А нічого. Генеральна прокуратура мовчки спостерігає зловживання владою, як мільярдні крадіжки коштів у так званих комунальних підприємствах.

За матеріалами Української Правди


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.