Присуджену Олегу Сенцову премію імені Сахарова вручили його сестрі

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 12.12.2018 15:18 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=29233

У Страсбурзі відбулася церемонія нагородження премією імені Сахарова “За свободу думки”, яку цього року присудили ув’язненому в РФ режисеру Олегу Сенцову. Нагороду отримала сестра українського політв’язня.

В Європарламенті у Страсбурзі у середу, 12 грудня, вручили правозахисну премію Європарламенту імені Сахарова "За свободу думки", яку отримав ув’язнений в Росії український режисер Олег Сенцов.

"Ми віддаємо борг честі Олегу Сенцову - українському режисерові, що перебуває в ув’язненні з політичних причин... Він взяв участь в мирному протесті проти незаконної анексії Криму, свого рідного регіону. Премія присуджена йому за його рішучість, його спрямованість боротися на захист права і гідності, демократії і правової держави ", - сказав глава Європарламенту Антоніо Таяні.

Премію отримала сестра Сенцова Наталья Каплан. Вона розповіла про долю Олега Сенцова та зачитала його звернення. "Сучасність часто не справедлива, історія справедлива завжди - з часом все завжди встає на свої місця і називається своїми іменами. І хтось падає вниз, на купу сміття, під прокляття звільненого народу, разом з уламками пам’ятників самому собі, а хтось, кого раніше переслідували і майже всі зневажали, навпаки, після смерті посідає гідне місце у світовій історії, і його ім’ям починають називати вулиці, кораблі, премії. Наприклад, як ця", - наводить слова Сенцова видання "Громадське".

Олег Сенцов отримав правозахисну премію Європарламенту імені Сахарова 25 жовтня. На її здобуття Сенцова висунула Фракція Європейської народної партії (ЄНП) у Європарламенті. Ця премія була заснована Європарламентом у 1988 році і присуджується за видатний внесок у захист прав людини і основних свобод. Премія передбачає грошову винагороду в 50 тисяч євро.

Олег Сенцов, засуджений російським судом до 20 років ув’язнення за звинуваченням в організації терактів у анексованому Криму, голодував з 14 травня по 5 жовтня цього року. Під час голодування він вимагав звільнити всіх українських політв’язнів, які перебувають в російських тюрмах.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.