МВФ очікує зменшення дефіциту Пенсійного фонду та збільшення пенсій

Автор/джерело -  © Укрінформ



Дата публiкацiї - 8.01.2019 19:58 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=29305

Експерти МВФ очікують, що завдяки пенсійній реформі в Україні, прийнятій у 2017 році, дефіцит Пенсійного фонду зменшиться до 4,25% від ВВП, а розмір пенсій підвищиться щонайменше на 8,5-9,5%.

Про це йдеться в аналітичному звіті МВФ щодо нової програми Stand By для України та завершення попередньої програми розширеного фінансування EFF, текст якого має Укрінформ.

"Пенсії будуть підвищені відповідно до правил індексації нового Пенсійного закону, прийнятого в 2017 році. Пенсійні виплати в середньому збільшаться на 8,5%, тоді як пенсіонери, чиї пенсії дорівнюватимуть прожитковому мінімуму, отримуватимуть більше на 9,5%", - зазначається у прогнозах Фонду.

При цьому зауважується, що з початком імплементації нового Пенсійного закону в Україні в 2018 році очікується, що витрати на пенсії цього року становитимуть близько 10% від ВВП, а дефіцит Пенсійного фонду має зменшиться до 4,25% ВВП у 2019 році – порівняно з подібним показником у понад 6% ВВП від 2016 року.

Водночас, у Фонді підкреслили важливість пенсійної реформи для України через несприятливі демографічні тенденції, враховуючи низьку народжуваність та старіння населення, а також виїзд за кордон дедалі більшої кількості працівників.

Надалі експерти МВФ очікують, що Україні вдасться зменшити дефіцит Пенсійного фонду до 3% від ВВП.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.