Юанізація? Росія заміщує долари на юані та євро в резервах центробанку

Автор/джерело -  © Голос Америки



Дата публiкацiї - 11.01.2019 08:59 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=29314

Центральний банк Росії позбувся 101 мільярда доларів резервів, і перевів їх у євро та юань минулої весни.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на дані офіційного звіту російського центробанку.

Банк витратив еквівалент 44 мільярдів доларів на купівлю юанів та євро, відповідно, а також 21 мільярд на купівлю японських єн. Запровадження санкцій з боку США підштовхнуло Росію до політики дедоларизації.

"Дедоларизація в Росії означає юанізацію, - говорить дослідник Центру Карнегі в Москві Алєксандр Габуєв. - Минулої весни банк Росії продав 101 мільярд доларів США, перейшовши на євро та юані. Частка юанів в валютних резервах зросла у 147 разів з 0,1% в липні 2017 року до 14,7% в липні 2018".

Така частка китайської валюти у валютних резервах вдесятеро перевищує середню долю світових резервів, які тримають в юанях, зазначає Bloomberg на основі даних МВФ.

Російський центральний банк зазнає збитків через переведення частини резервів у юань через знецінення китайської валюти, наголошує Габуєв у Twitter.

Минулого року, Росія стала основним покупцем китайський облігацій, йдеться у відповідному звіті Morgan Stanley, дані якого наводить Bloomberg. Росія також на 81 мільярд доларів зменшила кількість облігацій США у своєму портфелі за травень і червень, наголошує видання.

Аналітики видання відзначають, що через протистояння зі США у сфері торгівлі, Китай також продав велику кількість облігацій Міністерства фінансів США минулого року, а європейські посадовці заявляли про початок збільшення використання євро в регіональних операціях.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.