Український томос висвітлив політичну роль православ’я в регіоні

Автор/джерело -  © Голос Америки



Дата публiкацiї - 15.01.2019 09:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=29321

Відокремлення Української православної церкви від Росії показує, яку важливу політичну роль православна церква відіграє в регіоні.

Це підкреслює Девід Мескі (David Masci) з дослідницького центру Pew, і наводить результати дослідження 2015 року, яку досі не втратили актуальності.

"Рішення Православної церкви України відокремитись від свого російського партнера через більше ніж 300 років, відображує не лише військову напругу між двома країнами, а також важливу політичну роль, яку православне християнство відіграє в регіоні", - йдеться в дослідженні компанії Pew Research.

Згідно з дослідженням, яке охопило 80% країни (крім Криму та Донецької і Луганської областей), вісім із десяти дорослих в Україні (78%) ідентифікують себе як православні (у порівнянні з 71% у Росії). У 1991 році ця цифра складала 39%. Україна перебуває на третьому місці після Росії та Ефіопії, маючи приблизно 35 мільйонів православних християн.

Крім того, православне християнство тісно пов’язане з державним і політичним життям України, пише Девід Мескі. Приблизно половина всіх українців (51%) стверджує, що хоча б трохи важливо бути православним, щоб бути справжнім українцем. Для росіян ця цифра складає 57%. В обох країнах близько половини населення (48% у кожній) стверджує, що релігійні лідери мають хоча б певний вплив на політичні питання, хоча більшість українців (61%) і приблизно половина росіян (52%) вважають, що краще, якби це не було так.

Дослідження Pew вказує також на те, що менше українців (41%), ніж сербів (77%) чи грузинів (62%) вважає, що Росія зобов’язана захищати православних християн за її кордонами.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.