Росія продовжує стратегію “осліплювання” спостерігачів ОБСЄ в Україні

Автор/джерело -  © Укрінформ



Дата публiкацiї - 25.01.2019 12:15 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=29350

РФ продовжує перешкоджати застосуванню наявного інструментарію ОБСЄ для моніторингу безпекової ситуації чи ж реагування на грубі порушення прав людини та свобод на окупованих Росією територіях України.

На цьому наголосив Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Прокопчук під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер у Відні, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"ОБСЄ має в своєму розпорядженні цілу низку інструментів, але їх використанню перешкоджає постійне небажання Росії визнавати свою роль і обов’язки як учасника конфлікту, тим самим створюючи значні перешкоди для моніторингу безпекової ситуації чи реагування на грубі порушення прав людини та основних свобод на окупованих Росією частинах України", - заявив Прокопчук.

Також Росія продовжує втілювати свою стратегію із "осліплювання" Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні. "Залякування, переслідування та напади на СММ можуть продовжуватися лише у випадку, якщо вони були схвалені російською стороною. Ми бачимо продовження російської стратегії з "осліплювання" СММ", - наголосив постпред.

Він зазначив, що протягом останніх п’яти тижнів спостерігачі ОБСЄ 44 рази зіткнулися з обмеженнями у пересуванні та доступу, які не були пов’язані з мінною небезпекою – 90% цих випадків мали місце саме на окупованих Росією територіях Донбасу. Крім того, досі ніхто не притягнутий до відповідальності за збиття 27 жовтня 2018 року БПЛА ОБСЄ дальнього радіусу дії над окупованими територіями Донбасу, як і не було виплачено Росією фінансову компенсацію з цього приводу. Також жодних пояснень з боку Москви не надано з приводу чергових фіксацій спостерігачами ОБСЄ проходження військових колон через російсько-український кордон.

Під час засідання Постійної ради ОБСЄ український дипломат підкреслив, що при обговоренні конфлікту на Донбасі не слід забувати про те, що так звана "контактна лінія" виникла в результаті "російського військового вторгнення на українську територію і очевидного нехтування кордонами держав".

Прокопчук наголосив, що врегулювання конфлікту на Сході України можливе лише за умови, якщо РФ прийме відповідне політичне рішення щодо припинення агресії та ворожих дій проти України і щодо подальшого виведення своїх збройних сил та збройних формувань з суверенної території України.

"Критично важливо працювати над тим, щоб це сталося, у тому числі шляхом збільшення ціни для Росії за її агресію та відвертого порушення основних норм міжнародного права", - заявив він.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.