Російські найманці вже у Венесуелі

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 26.01.2019 11:18 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=29354

Співробітники приватної військової компанії, ймовірно, групи «Вагнер», приїздили до Венесуели протягом останніх днів, щоб посилити охорону президента країни Ніколаса Мадуро.

Ніколас Мадуро (ліворуч) на зустрічі з президентом Росії Владіміром Путіним у Москві, грудень 2018 року

Про це повідомляє інформаційне агентство Reuters із посиланням на власні джерела, наближені до найманців.

Цього тижня Росія висловила свою підтримку соціалістичному режиму Мадуро, проти влади якого протестують у Венесуелі.

Журналісти наводять слова Євгена Шабаєва, лідера місцевого підрозділу парамілітарного угруповання «Казаки», пов’язаного з російськими найманцями – за його даними, їхня кількість у Венесуелі може сягати 400. Втім, інші джерела говорять про менші групи.

Речник президента Росії Владіміра Путіна Дмітрій Пєсков заявив Reuters, що не має інформації про російських військових найманців у латиноамериканській країні.

За словами Шабаєва, задача найманців у Венесуелі – охороняти Мадуро від ймовірних спроб представників опозиційних сил його затримати.

«Наші люди тут безпосередньо для його захисту», – цитує його інформаційне агентство.

Один зі співрозмовників видання, наближений до приватної військової компанії «Вагнер», на умовах анонімності повідомив, що найманці вперше приїхали до країни перед виборами президента у травні 2018 року, але ще одна група прибула «нещодавно». Він також підтвердив, що це пов’язано з охороною Мадуро.

ПВК «Вагнер» пов’язують із наближеним до Путіна мільярдером Євгєнієм Пригожиним.

Росія і Туреччина напередодні висловили свою підтримку Ніколасу Мадуро.

16 січня парламент Венесуели оголосив Мадуро узурпатором влади в країні. 23 січня лідер Національних зборів Хуан Гуайдо оголосив себе виконувачем обов’язків президента Венесуели.

Увечері 23 січня протести проти Мадуро підтримали політики Євросоюзу: Верховна представниця ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Моґеріні і президент Європейської ради Дональд Туск.

Напередодні про свою підтримку лідеру опозиції Хуану Гуайдо заявив президент США Дональд Трамп.​

10 січня Ніколас Мадуро в черговий раз вступив на посаду президента Венесуели. Нинішній президентський термін має тривати до 2025 року. Він обіймав посаду президента Венесуели з 2013 року після смерті Уго Чавеса.

У 2018 році економічне становище Венесуели продовжувало погіршуватися: показник інфляції в країні перевищив позначку одного мільйона відсотків за рік. У більшості міст спостерігається нестача товарів повсякденного користування, мільйони людей емігрували з країни в пошуках роботи.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.