Політв’язні Кремля. У викраденого чекістами Павла Гриба погіршився стан здоров’я

Автор/джерело -  © Укрінформ



Дата публiкацiї - 31.01.2019 12:51 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=29373

Українцю Павлу Грибу, якого незаконно судять в Росії за начебто підбурювання школярки до теракту, терміново необхідна операція, його стан здоров’я різко погіршився. Також у нього з’явилися симптоми цирозу печінки і хвороби Альцгеймера.

Про це "Настоящему времени" повідомив його батько Ігор Гриб.

"На цих аналізах, які зроблені російськими медиками, український професор Василь Притуло, який Павла лікує з самого дитинства, зробив медичний висновок щодо прогресування хвороби Павла. У Павла зараз з’явилися нові хвороби, такі як початкова стадія цирозу печінки. Коли він вчора був у невропатолога, то невропатолог сказав, що у нього є симптоми хвороби Альцгеймера. Дружина сказала, що лікар був шокований станом його здоров’я", – сказав Ігор Гриб.

За його словами, перед тим, як Павла викрали в 2017 році, він готувався до операції. Зараз 2019 рік.

"Більш ніж півтора року він перебуває за ґратами. Там, де його били, де над ним знущалися, там де постійний психологічний тиск, нелюдські умови. А я хочу всім нагадати, що він інвалід з дитинства. Якщо зараз терміново не зробити операцію, він просто помре", - додав батько українця.

Процес в Ростові-на-Дону наближається до фіналу, Павлу Грибу загрожує до 10 років в’язниці. Сам Гриб свою провину заперечує.

Як відомо, українець зник 24 серпня в Гомельській області Білорусі. Туди він виїхав з Києва, де жив, на зустріч з дівчиною із Сочі, з якою познайомився в інтернеті. Павло (на момент зникнення йому було 19 років, зараз – 20) мав повернутися того ж дня додому в Київ, але пропав. Батько юнака, колишній прикордонник, із самого початку стверджував, що сина викрали російські спецслужби на території Білорусі, але офіційно влада Білорусі та Росії це не визнавали.

Пізніше в інтерв’ю дівчина зізналася, що справді запросила хлопця до Білорусі, і заявила, що її змусили це зробити співробітники ФСБ Росії.

Пізніше Гриба виявили в СІЗО-5 в Краснодарі: його звинуватили за 205 статтею Кримінального кодексу Росії – "Тероризм". Справу підлітка передали на розгляд у Північно-Кавказький окружний військовий суд.

Київ вимагав від Москви допустити до Грибу українських консулів, а також надати інформацію щодо місця, причин та обставин його затримання. Але ці листи були проігноровані.

Як повідомлялося раніше, уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила про надкритичний стан українського політв’язня в РФ 20-річного Павла Гриба і закликала міжнародне співтовариство сприяти в наданні йому медичної допомоги.

Посольство США в Україні глибоко стурбоване станом здоров’я українського політв’язня Павла Гриба і вимагає від Росії негайно забезпечити надання належної медичної допомоги всім незаконно затриманим українцям.

Також Україна вимагає проведення комплексного медобстеження політв’язня Кремля Павла Гриба у спеціалізованому медичному закладі.

Крім того, Представник України при ЄС Микола Точицький закликав Євросоюз посилити тиск на РФ, щоб Гриб отримав необхідну медичну допомогу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.