Президент Ющенко написав черговий пакет листів Януковичу. Прем'єр читає повільно, тому про реакцію на попередні листи поки не чутно

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 23.05.2007 12:16 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2938

Президент Ющенко надіслав главі більшовицького уряду п'ять листів про неподобства у державі.

Президент Віктор Ющенко звернувся з листом до Прем'єр-міністра України Віктора Януковича щодо порушень та протидії негативним проявам у сфері землекористування.

Глава держави наголошує, що існують свідчення про численні порушення вимог земельного законодавства щодо використання земель державної власності, наданих у постійне користування або в оренду державним підприємствам, господарським товариствам, у статутних фондах яких державі належать частки. «Зокрема, поширюється нецільове використання, переуступка, незаконне вилучення зазначених вище земельних ділянок», – підкреслив В. Ющенко.

Глава держави звертає увагу, що непоодинокими є випадки навмисної зміни площ земельних ділянок державної власності під час їх інвентаризації та визначення меж, затягування із оформленням правовстановлюючих документів.

Президент зауважує, що погіршує ситуацію й неналежне фінансування та, як наслідок, повільне проведення робіт з розмежування земель державної і комунальної власності.

З метою усунення порушень та протидії негативним проявам у сфері землекористування пропонується:

забезпечити прискорення інвентаризації земель, наданих у постійне користування або в оренду державним підприємствам, господарським товариствам, у статутних фондах яких державі належать частки (акції, паї);

до кінця 2007 року здійснити аналіз використання зазначеними підприємствами земель державної власності у межах населених пунктів з метою визначення доцільності подальшого перебування землі у їх користуванні;

вишукати можливості збільшення фінансування на проведення робіт з розмежування земель державної і комунальної власності та підвищити ефективність використання цих коштів, спрямовуючи їх у першу чергу в регіони, де зазначені питання є найнагальнішими;

розробити проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про розмежування земель державної та комунальної власності», зокрема з метою удосконалення процедури складання проектів землеустрою з цих питань;

задля координації та підвищення ефективності розпорядження землями державної власності розглянути питання утворення фонду земель державної власності як спеціально уповноваженого органу державної влади.

Наступним листом до Прем'єр-міністра України Януковича, Президент звертає його увагу, що зіставлення фактично відшкодованих сум податку на додану вартість та обсягів ПДВ, що підлягали бюджетному відшкодуванню, свідчить про значну диференціацію відповідного співвідношення у розрізі регіонів.

Якщо в цілому по Україні відношення відшкодованого за чотири місяці поточного року податку до суми обсягу ПДВ, що підлягав відшкодуванню на початок року, та обсягу податку, заявленого до відшкодування протягом трьох місяців цього року, становило 40,3%, то у Донецькій області – 58,4%, Чернігівській – 52,1%, Черкаській – 47,6%, Рівненській – 46,8%, Запорізькій – 46,3%, Миколаївській – 45,5%. Найнижчим це співвідношення було у Івано-Франківській області – 13,1%, Одеській – 18,1%, Полтавській -18,3%. та Сумській – 18,8%.

З огляду на зазначене В. Ющенко просить доручити здійснити аналіз та надати пояснення причин виникнення таких диспропорцій до 5 червня поточного року.

Третім листом до Прем'єр-міністра України Януковича, Президент наголошує, що державне регулювання ринку цукру є недостатньо ефективним і потребує невідкладного удосконалення.

Зокрема, за його словами, механізм квотування поставок та виробництва продукції не спрацював у цьому маркетинговому році. Немає належного контролю за оптовою та роздрібною торгівлею, моніторингу руху цукру, обліку наявних ресурсів його у всіх суб'єктів підприємницької діяльності.

Як наслідок, звертає увагу Глава держави, пропозиція суттєво перевищила попит, що спричинило обвал цін на цукор та ускладнило його реалізацію, оскільки визначена Урядом мінімальна ціна є значно вищою.

З метою врегулювання проблем на ринку цукру В. Ющенко пропонує:

посилити контроль за дотриманням квот поставок цукру, запровадити достовірний облік операцій з його реалізації на внутрішньому ринку;

розглянути можливості зниження мінімальної ціни на цукор;

збільшити обсяги державної фінансової підтримки виробників цукру через механізм здешевлення кредитів;

розробити низку інших заходів для зниження обсягів переробки сировини на давальницьких умовах;
опрацювати питання розширення напрямів використання цукру та продуктів, що містять цукор, на внутрішньому ринку, зокрема шляхом нарощування виробництва біоетанолу;

доручити закордонним установам України здійснити відповідні заходи в країнах перебування стосовно поставок українського цукру на ринки цих держав;

забезпечити закупівлю цукру до державного продовольчого резерву в обсягах, передбачених діючим законодавством.

Четвертим листом до Прем'єр-міністра України Януковича, Президент наголосив, що аналіз інформації Кабінету Міністрів України про стан виконання Указу Президента України від 11 липня 2006 року № 606 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 6 квітня 2006 року «Про стан науково-технологічної сфери та заходи щодо забезпечення інноваційного розвитку України» свідчить про несвоєчасну реалізацію багатьох положень цього Указу.

«З 29 завдань, термін виконання яких минув 1 травня 2007 року (з урахуванням перенесення термінів), виконано лише половину», – підкреслив Президент. Водночас, за його словами, в інноваційній сфері промисловості відбулися негативні зміни. В 2006 році кількість підприємств, що займалися інноваційною діяльністю, зменшилася на 6,3 %, зменшилася також їх питома вага в загальній кількості промислових підприємств. Враховуючи важливість завдань зазначеного Указу для подолання негативних тенденцій та перешкод в інноваційній сфері, забезпечення економічної безпеки і підвищення конкурентоспроможності національної економіки, Глава держави просить доручити вжити невідкладних заходів щодо прискорення виконання цих завдань.

І, вреті, п'ятим листом до Прем'єр-міністра України Януковича, Президент порушує питання про прийняте Кабінетом Міністрів України розпорядження від 13 квітня 2007 року № 190 «Про передачу будинку на Контрактовій площі, 4 у м. Києві (Гостинного двору)».

Президент зазначає, що отримав звернення від творчої інтелігенції, яка висловлює занепокоєння з приводу прийнятого вищезгаданого розпорядження.

«Зазначене розпорядження передбачає вивільнення орендарями займаних ними площ Гостинного двору. Таким чином, зокрема, корпорація «Укрреставрація», інститут «УкрНДІпроектреставрація» та Державна наукова архітектурно-будівельна бібліотека ім. В. Г. Заболотного можуть опинитись у непристосованих або без належних умов приміщеннях.

На думку фахівців, виселення базових інституцій у реставраційній галузі, і особливо бібліотеки з унікальними фондами, призведе до припинення їх роботи на тривалий час, а також негативно позначиться на стані збереження безцінних архівних матеріалів та стародруків», – йдеться у листі Глави держави.

Президент Ющенко звертається до Прем'єр-міністра з проханням розглянути порушені у зверненні питання, опрацювати можливість співіснування на площах Гостинного двору Державного агентства України з інвестицій та інновацій разом із реставраційними організаціями і науковою бібліотекою або вишукати інший прийнятний для усіх сторін варіант.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.