Ситуація на фронті загострюється

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 15.02.2019 20:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=29426

Порівняно з минулою добою, обстановка в районі проведення операції Об’єднаних сил помітно загострилася.

Про це повідомив прес-центр штабу ООС.

Російські окупанти 12 разів обстріляли позиції наших військ, вісім із яких – із застосуванням озброєння, забороненого Мінськими домовленостями.

У смузі дій оперативно-тактичного угруповання "Схід" ворог сім разів обстріляв позиції наших захисників:

у районі населеного пункту ПІСКИ двічі, з тимчасово окупованих населених пунктів ВЕСЕЛЕ та ЖАБУЛЬКИ, з мінометів калібрів 120 та 82 мм, а також з озброєння БМП та ручних протитанкових гранатометів;

поблизу населеного пункту ОПИТНЕ, з території тимчасово окупованого села СПАРТАК, з мінометів калібру 120 мм, а також з озброєння БМП;

у районі населеного пункту ВЕРХНЬОТОРЕЦЬКЕ, з тимчасово окупованого населеного пункту ВАСИЛІВКА, з мінометів калібру 120 мм;

поблизу міста АВДІЇВКА, з території тимчасово окупованого села ЯКОВЛІВКА, з мінометів калібру 82 мм, ручних протитанкових гранатометів та стрілецької зброї;

у районі населеного пункту ПАВЛОПІЛЬ, з території тимчасово окупованого населеного пункту ЗОЛОТЕ-5, зі станкових гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів;

поблизу міста МАР’ЇНКА, з району ТРУДІВСЬКИЙ тимчасово окупованого міста ДОНЕЦЬК, з ручних протитанкових гранатометів та великокаліберних кулеметів.

У смузі дій оперативно-тактичного угруповання "Північ" противник тричі обстріляв українських захисників:

у районі села КРИМСЬКЕ, з тимчасово окупованого населеного пункту СЕНТЯНІВКА, з мінометів калібру 82 мм;

поблизу населеного пункту НОВОЛУГАНСЬКЕ з території тимчасово окупованого населеного пункту ГОЛЬМІВСЬКИЙ, з мінометів калібру 120 мм;

в районі населеного пункту ХУТІР ВІЛЬНИЙ, двічі, з тимчасово окупованого населеного пункту ЗОЛОТЕ-5, з мінометів калібру 82 мм, станкових протитанкових гранатометів та великокаліберних кулеметів і, вдруге, з автоматичних станкових гранатометів

в районі населеного пункту ЗАЙЦЕВЕ, з території тимчасово окупованого селища міського типу ГОЛЬМІВСЬКИЙ, зі станкових протитанкових гранатометів.

Внаслідок обстрілів троє військовослужбовців Об’єднаних сил отримали поранення.

О 8.30 14 лютого заступник командира бойової машини одного з підрозділів 57-ї окремої мотопіхотної бригади старший солдат Іван ЦЕПОТ виконував обов’язки чергового кулеметника на обладнаній позиції. Коли противник розпочав обстріл з гранатометів, до яких згодом долучилися БМП та міномети калібру 120 мм, наш захисник влучними пострілами з кулемета примусив ворога відійти.

Водночас одна з мін влучила у бетонне перекриття будівлі за спиною солдата, у результаті чого він отримав осколкове поранення.

Бойові медики своєчасно надали першу допомогу та передали пораненого до медичної роти. Загрози для життя немає. Старшого солдата Івана ЦЕПОТА подано до нагородження.

Продовжуючи свої злочинні дії, приблизно о 16.30 взводний опорний пункт 30-ї окремої механізованої бригади, де несли бойове чергування старший солдат Сергій КОВАЛЬ та солдат Ельзар ЛУЦЕНКО, був обстріляний з мінометів калібру 120 мм та станкових протитанкових гранатометів.

Завдяки рішучим діям наших захисників ворог вимушений був припинити вогонь та відступити. У подальшому на злочинні обстріли ворога захисники України миттєво відповідали вогнем, не даючи йому жодних шансів.

На жаль, обидва військовослужбовці отримали поранення. Їм своєчасно було надано медичну допомогу. Загрози для життя немає.

Близько 07.30 збройні формування Російської Федерації, застосувавши кореговані артилерійські боєприпаси, підступно обстріляли село НОВОЛУГАНСЬКЕ. У результаті обстрілів 70-річний пенсіонер Віктор Фролов залишився без даху над головою – його будинок повністю зруйнований.

Знайдені уламки снарядів мають російське маркування керованих 152-мм артилерійських боєприпасів "Краснополь", якими озброєні виключно артилерійські підрозділи Росії, а їх виробництво здійснюється концерном "Калашников".

Даний факт є свідченням нехтування противником нормами міжнародного гуманітарного права та ставить під загрозу життя цивільних громадян України.

Підрозділи Об’єднаних сил продовжують мужньо виконувати бойові завдання. У всіх випадках злочинних дій противника вживають невідкладних заходів з метою збереження життя військовослужбовців Об’єднаних сил та мирного населення.

За даними розвідки, 14 лютого двох окупантів було знищено та чотирьох поранено.

З метою корегування артилерійського вогню противник продовжував застосовувати безпілотні літальні апарати. Засобами радіоелектронної боротьби підрозділів Об’єднаних сил 9 разів подавлено намагання противника застосувати безпілотні літальні апарати.

Водночас завдяки злагодженим та вмілим діям військовослужбовців 93-ї окремої механізованої бригади протягом минулої доби було знищено чотири квадрокоптери. Зухвалі намагання ворога виявилися марними.

Протягом поточної доби, у період з 00.00 до 18.00, противник обстріляв позиції наших військ вісім разів, п’ять із яких – із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння.

У смузі дій оперативно-тактичного угруповання "Схід" окупанти двічі обстріляли позиції наших захисників:

з протитанкового ракетного комплексу – у районі міста МАР’ЇНКА;

з мінометів калібру 120 мм – поблизу населеного пункту КАМ’ЯНКА.

У смузі дій оперативно-тактичного угруповання "Північ" противник обстріляв українських захисників 6 разів:

з мінометів калібру 120 мм – у районі населеного пункту НОВООЛЕКСАНДРІВКА;

з мінометів калібру 82 мм – поблизу селища НИЖНЄ;

з мінометів калібру 82 мм – поблизу селища ЗОЛОТЕ-1;

з мінометів калібру 82 мм – у районі населеного пункту ХУТІР ВІЛЬНИЙ;

зі станкових гранатометів різних систем та зенітної установки ЗУ-23-2 – біля селища ЗОЛОТЕ-4;

зі станкових протитанкових гранатометів та великокаліберних кулеметів – в районі міста ПОПАСНА.

Внаслідок обстрілів один військовослужбовець Об’єднаних сил загинув і двоє отримали поранення.

Підрозділи, що обороняються, у відповідь подавляли ворожий вогонь шляхом застосування чергових вогневих засобів. Втрати противника уточнюються.

Що стосується криміногенної ситуації в районі проведення операції Об’єднаних сил, то вона залишається контрольованою. Відповідно до рішення Командувача, підрозділи усіх правоохоронних структур, що включені до складу сил та засобів Об’єднаних сил і виконують свої службово-бойові завдання на території Донецької та Луганської областей, вживають всі заходи щодо дотримання законності. Продовжуються фільтраційні заходи, на належному рівні організовано контрольно-пропускний режим, забезпечено громадську безпеку.

Упродовж минулої доби представниками Національної поліції України та Національної гвардії України зі складу Об’єднаних сил припинено 669 правопорушень адміністративного характеру. До відділів поліції було доставлено двоє громадян, які підозрюються у зв’язках із збройними формуваннями Російської Федерації на території Донецької та Луганської областей.

Підрозділами Національної поліції, які несуть службу на стаціонарних та мобільних блокпостах на території Донецької та Луганської областей розкрито 30 злочинів, у тому числі грабіж та незаконне зберігання зброї та боєприпасів.

Контрольні пункти в’їзду-виїзду протягом доби працювали у штатному режимі, протягом доби їх перетнуло понад 40 тисяч осіб та більше чотирьох із половиною тисяч транспортних засобів. У пропуску через КПВВ з різних правомірних причин, відмовлено 15-ом особам.

Окрім того, особовим складом КПВВ протягом дня 14 лютого виконано 95 доручень уповноважених державних органів.

Військовослужбовці Об’єднаних сил забезпечили проведення робіт на Донецькій фільтрувальній станції, супроводження робіт у населених пунктах ДОНЕЦЬКИЙ та ПЕРВОМАЙСЬК, в районі населеного пункту КАТЕРИНІВКА, а також на шламонакопичувачах 1-ї та 3-ї черги в районі населеного пункту ВАСИЛІВКА.
Впродовж минулої доби підрозділами Об’єднаних сил доставлено благодійну допомогу малозабезпеченим верстам населення в населені пункти ЛУГАНСЬКЕ, МИРОНІВСЬКИЙ, ГРАНІТНЕ, АВДІЇВКА, СВІТЛОДАРСЬК та МАРІУПОЛЬ.

Військово-цивільні адміністрації та правоохоронні органи працюють у штатному режимі. Суспільно-політична обстановка в районі проведення операції залишається під контролем.

Українське суспільство може бути впевнене, що українські військові зі складу Об’єднаних сил мужньо захистять суверенітет і незалежність України та її громадян.

Слава Україні!



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.