Російські чекісти організовують напади на церкви МП

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 18.02.2019 19:18 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=29432

СБУ фіксує цілеспрямовану діяльність російських спецслужб з дестабілізації суспільно-політичної ситуації в нашій країні з використанням штучних конфліктів на релігійному ґрунті.

Про це на брифінгу повідомив Голова Служби Василь Грицак, передає прес-центр СБУ.

Одним із інструментів є організація цинічних провокацій – спроб підпалу культових споруд УПЦ МП на території України. У лютому поточного року подібні факти зафіксовані у Миколаївській, Запорізькій та Дніпропетровській областях. «Службою безпеки України зібрані беззаперечні докази, які свідчать – замовлення, організація та фінансування цих акцій здійснюється російськими спецслужбами через підконтрольні їм структури так званого МДБ ДНР», ‒ наголосив Василь Грицак.

16 лютого у Запоріжжі внаслідок спецоперації співробітники Служби безпеки України затримали безпосереднього виконавця та його спільницю при спробі підпалу храму «На честь апостола Іоанна Богослова» Запорізької єпархії УПЦ МП та задокументували увесь процес злочину. Виконавець здійснював відеофіксацію підпалу для звіту кураторам. Під час затримання він намагався втекти і навіть скинув куртку, щоб змінити зовнішній вигляд. Під час огляду місця злочину слідчо-оперативна група вилучила пляшку з рідиною, саморобний смолоскип, які використовували для підпалу, планшет та мобільні телефони, що використовувались для зв’язку з організаторами, якого затримали того ж дня.

«Ми також встановили, що замовниками провокації є громадяни України, які сьогодні переховуються на території ОРДО», ‒ підкреслив Голова СБУ. Один з них ‒ колишній головний редактор запорізького Інтернет-видання Артем Тимченко. У 2014 році він виїхав на тимчасово окуповану територію Донецької області, де переховується від правоохоронних органів України і тісно співпрацює з так званим «МДБ ДНР». Другий ‒ колишній мешканець Запоріжжя, член НЗФ терористичної організації ДНР на прізвисько «Сармат» Андрій Кузьменко. Обидва знаходяться у загальнодержавному розшуку за підозрою у вчиненні кримінальних правопорушень.

СБУ встановлено і задокументовано причетність цих осіб до організації ще двох підпалів культових споруд УПЦ МП у Запоріжжі 6 та 11 лютого цього року. Замовники розробили для виконавців чіткий алгоритм для виконання провокацій. Після здійснення підпалу виконавці мали залишити на стіні будівлі зображення нацистської або праворадикальної символіки, що, за їх задумом, повинно було перекласти відповідальність на представників українських націоналістичних організацій.

Те що провокативна діяльність здійснюється на плановій основі, підтверджує і здобутий Службою безпеки України план так званих оперативних заходів, підготовлений в «МДБ ДНР» і погоджений з їх кураторами з Ростовського управління ФСБ РФ. «План розкриває наміри російських спецслужб «розхитати» ситуацію на релігійному ґрунті у різних регіонах нашої країні», ‒ зазначив очільник Служби.

Планом, зокрема, передбачається розсилка із фейкових акаунтів електронних повідомлень начебто від імені патріотичних проукраїнських сил з погрозами фізичної розправи на адреси авторитетних кліриків УПЦ, Римо-католицької церкви та єврейських релігійних громад.

За задумом російських спецслужб для організації нанесення тілесних ушкоджень, у тому числі вбивств достатньо відомих представників духовенства УПЦ (МП), планувалось залучити і реальних представників патріотичних рухів та учасників АТО через налагодження з ними діалогу з використанням патріотичної риторики та матеріального стимулювання.

Автором цього цинічного плану є громадянин України, на жаль, колишній співробітник Служби безпеки України, а нині начальник одного із відділів «МДБ ДНР» Соболєв Єгор В’ячеславович. «Ми свідомо оприлюднюємо це прізвище для того, щоб зрадник розумів, що невдовзі він відповідатиме перед законом не лише за зраду присязі, а й за організацію зазначених вище злочинів», ‒ наголосив Василь Грицак.

У плані перераховані майже двадцять релігійних споруд, які мали стати об’єктами провокацій, з конкретними розцінками на здійснення кожної.

Служба закликає громадян не реагувати на подібні провокації і попереджаємо про відповідальність за скоєння таких злочинів.

Грицак переконаний, що всі спроби російських спецслужб приречені на провал. «Запорукою цьому є відсутність жодних об’єктивних умов для міжконфесійних конфліктів, віротерпимість та мудрість Українського народу і українських ієрархів православної церкви, а також готовність СБУ та інших правоохоронних органів України нейтралізувати всі ці провокації російських спецслужб», ‒ зазначив Голова Служби.







 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.