СБУ викрила наміри спецслужб РФ блокувати роботу систем, задіяних для забезпечення проведення виборів

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 26.02.2019 16:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=29465

У Дніпрі співробітники СБ України викрили спроби російських спецслужб отримати дані про мережі зв’язку, які забезпечують проведення виборів Президента України.

Про це повідомив прес-центр СБУ.

Оперативники спецслужби задокументували, що мешканець обласного центру створив та адміністрував групу у забороненій російській соцмережі. Правоохоронці встановили, що зловмисник розповсюджував у соцмережі фейкові новини та інші деструктивні матеріали, серед яких були публічні заклики до зміни меж території та державного кордону України. До адміністрування групи причетні мешканці РФ, а кількість її учасників була штучно збільшена для створення ілюзії масштабного супротиву державній системі.

У ході проведення слідчих дій співробітники СБУ також встановили, що Інтернет-провокатор, який є працівником підрядної організації у телеком-галузі, вів електронне листування з мешканцем Росії. Росіянин цікавився і збирав дані про мережі стратегічно важливих операторів зв’язку, місцезнаходження телекомунікаційних вузлів та про періоди часу, що необхідні на відновлення їх після пошкоджень.

За задумом спецслужб РФ, масові пошкодження кабельних ліній та обладнання певних операторів зв’язку призведуть до порушення сталого функціонування підрозділів ведення Державного реєстру виборців, а також заблокують роботу окремих ланок Єдиної інформаційно-аналітичної системи «Вибори», яка на даний час розгортається.

Наразі під процесуальним керівництвом прокуратури триває досудове розслідування у межах кримінального провадження, розпочатого за ст. 110 Кримінального кодексу України.

Довідка: Основним завданням Автоматизованої інформаційно-телекомунікаційної системи «Державний реєстр виборців» є ведення персоніфікованого обліку та складання списків виборців для проведення виборів.

Єдина інформаційно-аналітична система «Вибори» призначена для забезпечення належних умов інформаційно-аналітичного обслуговування виборчих процесів в Україні, а також інформатизації діяльності виборчих комісій та процесів, що здійснюються в ході підготовки і проведення виборів.



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.