Ситуація на фронті: вогнева активність росіян зростає

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 21.03.2019 22:34 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=29537

Порівняно з попередньою добою, 20 березня обстановка в районі проведення операції Об’єднаних сил загострилася.

Про це повідомив прес-центр штабу ООС.

Незважаючи на оголошене безстрокове припинення вогню, ворог 11 разів обстріляв позиції наших підрозділів, при цьому 10 застосував озброєння, заборонене Мінськими домовленостями, витративши 69 мін калібрів 120 та 82 мм. Усі обстріли були здійснені з території тимчасово окупованих населених пунктів.

У смузі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід":

поблизу населеного пункту ЛЕБЕДИНСЬКЕ, з напрямку села САХАНКА – з автоматичних станкових гранатометів та великокаліберних кулеметів;

у районі міста МАР’ЇНКА, з району ТРУДІВСЬКИЙ міста ДОНЕЦЬК – зі снайперської зброї.

У смузі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Північ":

двічі – у районі населеного пункту НОВОЛУГАНСЬКЕ, з напрямку селища БАЙРАК, що на території міста ГОРЛІВКА – з мінометів калібрів 120 та 82 мм і гранатометів;

двічі – поблизу села СТАРИЙ АЙДАР, з напрямку села КРУТА ГОРА – з мінометів калібру 82 мм та з напрямку населеного пункту РАЇВКА – з мінометів 120-го та 82-го калібрів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї;

у районі населеного пункту СТАНИЦЯ ЛУГАНСЬКА, з напрямку населеного пункту КРАСНИЙ ЯР – мінометів 82-го калібру;

поблизу села ПІЩАНЕ, з населеного пункту ОБОЗНЕ – з мінометів 82-го калібру;

біля населеного пункту КАТЕРИНІВКА, з напрямку селища МОЛОДІЖНЕ – з мінометів калібрів 120 та 82 мм, гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів;

у районі населеного пункту ТРОЇЦЬКЕ, з напрямку селища міського типу КАЛИНОВЕ – з мінометів 120-го калібру та озброєння бойової машини піхоти БМП-1;

поблизу населеного пункту ХУТІР ВІЛЬНИЙ, з напрямку селища ЗОЛОТЕ-5 – з протитанкового ракетного комплексу.

З метою виявлення системи оборони однієї з бригад Об’єднаних сил, яка обороняє Мар’їнку, противник близько 10-ї години ранку розпочав обстріл опорного пункту роти, на якому у той час знаходився солдат Григорій Кукіль. Прикриваючись вогнем стрілецької зброї, ворог долучив до обстрілу снайпера.

Старший стрілець Кукіль влучними чергами зі штатної зброї примусив ворога зупинитися та у подальшому відступити на попередні позиції.

Водночас куля ворожого снайпера поранила нашого захисника.

Григорію відразу було надано невідкладну медичну допомогу та доправлено до лікувального закладу. Стан його здоров’я стабільний.

Близько 17-ї години в районі Світлодарської дуги противник під прикриттям вогню з мінометів калібру 120 мм намагався просунутися вперед, тим самим покращивши своє тактичне становище.

Командир взводу снайперів батальйонно-тактичної групи загону спеціального призначення Національної гвардії України старший лейтенант Віталій Блажко та його підлеглі відкрили вогонь по ворожій піхоті та примусили противника відступити.

Під час зміни позиції поблизу Віталія розірвалася мінометна міна, внаслідок чого він отримав поранення.

Після надання домедичної допомоги він був доставлений до шпиталю. Його життю зараз нічого не загрожує.

За старанність, професіоналізм та відмінне виконання бойових завдань в районі проведення операції Об’єднаних сил обох військовослужбовців буде подано до державної нагороди.

Жоден обстріл противника не залишився без адекватної відповіді Об’єднаних сил. За даними розвідки, двох окупантів ліквідовано та ще п’ятеро поранені.

Також вогнем у відповідь знищено склад з боєприпасами та один військовий автомобіль противника.

Підрозділи радіоелектронної боротьби зі складу Об’єднаних сил двічі зупиняли спроби противника провести повітряну розвідку території, яка контролюється Об’єднаними силами, блокувавши проліт безпілотних літальних апаратів.

Протягом поточної доби противник п’ять разів відкривав вогонь по позиціях наших військ. У тому числі – двічі із застосуванням озброєння, забороненого Мінськими домовленостями.

У смузі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід":

з великокаліберних кулеметів, стрілецької та снайперської зброї – у районі населеного пункту ШИРОКИНЕ;

з великокаліберних кулеметів та снайперської зброї – поблизу міста АВДІЇВКА.

У смузі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Північ":

з мінометів калібру 82 мм, озброєння бойової машини піхоти БМП-1, станкових протитанкових гранатометів та стрілецької зброї – у районі населеного пункту ХУТІР ВІЛЬНИЙ;

з мінометів калібру 82 мм, станкових протитанкових гранатометів та стрілецької зброї – поблизу селища ЗОЛОТЕ-4;

з автоматичних станкових гранатометів – біля населеного пункту ПІВДЕННЕ.

Внаслідок обстрілів один український військовослужбовець загинув, ще один отримав поранення.

Підрозділи, що обороняються, відповіли на обстріли противника вогнем чергових вогневих засобів. Втрати противника уточнюються.

Правоохоронці, які виконують завдання у складі Об’єднаних сил, забезпечують дотримання чинного законодавства у районі проведення операції.

За розпорядженням Командувача об’єднаних сил продовжуються фільтраційні заходи, діє посилений контрольно-пропускний режим та організовано несення патрульно-постової служби.

Протягом минулої доби представники Національної поліції України та Національної гвардії України зі складу Об’єднаних сил припинили 736 правопорушень адміністративного характеру. До відділів поліції було доставлено шість громадян, яких підозрюють у злочинних діях у складі збройних формувань Російської Федерації.

Упродовж доби правоохоронцями розкрито 49 злочинів, серед яких два – пов’язані з незаконним обігом зброї та боєприпасів. Вилучено п’ять пострілів до БМП-2 калібру 30 мм, три гранати та близько півтисячі набоїв різних калібрів.

Обстановка на лінії розмежування залишається під контролем Об’єднаних сил. Усі контрольні пункти в’їзду-виїзду працювали у штатному режимі. Протягом доби їх перетнули понад 47 тисяч осіб та більше п’яти тисяч транспортних засобів. У пропуску через КПВВ з різних обґрунтованих причин відмовлено 32-ом особам.
Прикордонними нарядами спільно зі співробітниками ДФС виявлено матеріальних цінностей із ознаками контрабанди на суму 41 тисяча гривень.

Групами цивільно-військового співробітництва Об’єднаних сил доставлено:

п’ять тонн питної води мешканцям населених пунктів ТРАВНЕВЕ, ГЛАДОСОВЕ та СЕМИГІР’Я;

продукти харчування мешканцям населеного пункту ТРАВНЕВЕ;

дитячу літературу дошкільному навчальному закладу та загальноосвітній школі в село НОВОСЕЛІВКА.

Також підрозділами ЦВС забезпечено:
ремонт зруйнованого житла у населеному пункті ЛЕБЕДИНСЬКЕ за сприяння Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ) в Україні;

ремонт дороги в населених пунктах ШИРОКИНЕ та БЕРДЯНСЬКЕ, які знаходяться на лінії розмежування.

Крім того, проведені перевірка та розмінування двох ділянок місцевості від вибухонебезпечних предметів.

Правоохоронні органи та військово-цивільні адміністрації працюють у штатному режимі. Суспільно-політична обстановка в районі проведення операції залишається під контролем Об’єднаних сил, які продовжують надійно захищати український народ.

Слава Україні!



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.