КВУ про основні загрози на виборах Президента

Автор/джерело -  © Укрінформ



Дата публiкацiї - 28.03.2019 18:52 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=29564

У Комітеті виборців України назвали основні загрози на виборах Президента України 31 березня.

Про це розповіла заступник генерального директора Комітету виборців України Наталя Линник під час круглого столу "Три дні до виборів Президента: виклики, електоральні тенденції, громадський контроль" в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

"Комітет виборців також наголошує на тому, що є основні загрози на цих виборах, а саме — діяльність парамілітарних організацій, які заявляють про те, що вони будуть боротися з фальсифікаціями на виборах. Ми наголошуємо на тому, що навіть ті парамілітарні організації, які зареєстровані як офіційні спостерігачі, не мають права попереджати ці порушення у фізичний спосіб, - вони мають повідомляти про це безпосередньо органам внутрішніх справ, тобто поліції, для попередження цих фальсифікацій", - наголосила Линник.

Також вона зазначила, що КВУ вбачає велику загрозу втручання Росії в українські вибори.

"Також ми вбачаємо велику загрозу в російському втручанні у вибори, і полягає вона не тільки в інформаційному втручанні, а також у можливому втручанні в день виборів. А це можливі й певні фізичні загрози як на виборчих дільницях, так і в пошкодженні певних мереж комунікації між дільничними, окружними виборчими комісіями та Центральною виборчою комісією включно з кіберзагрозами", - зауважила Линник.

Окрім того, як вона зазначила, Комітет виборців вбачає три ключових проблеми на виборах - тіньове фінансування, незаконна агітація і непрямий підкуп виборців.

"У фінансових звітах кандидатів ми, на жаль, не побачили оплату праці агітаторів, спостерігачів і членів комісій. Звичайно, що у відповідності до чинного законодавства це і не передбачено, проте всі розуміють як відбувається насправді. І Комітет виборців послідовно виступає за детінізацію коштів виборчої кампанії. При цьому в Інтернеті всі можуть ознайомитися з оголошеннями про найм на роботу спостерігачів, членів виборчих комісій і агітаторів за певну винагороду", - розповіла Линник.

Вона нагадала, що шестеро кандидатів у президенти — Олександр Ващенко, Микола Габер, Дмитро Гнап, Олександр Данилюк, Роман Насіров і Руслан Ригованов - не витратили жодної гривні зі свого виборчого фонду і подали порожні фінансові звіти.

Як повідомлялося раніше, на виборах Президента України 31 березня працюватимуть близько двох тисяч офіційних спостерігачів Комітету виборців України.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.