МЗС назвав нікчемним указ Путіна про спрощене надання громадянства РФ мешканцям окупованих територій

Автор/джерело -  © Укрінформ



Дата публiкацiї - 24.04.2019 18:41 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=29654

Провокативне та злочинне рішення Кремля про видачу російських паспортів громадянам України на окупованих територіях є юридично нікчемним, воно не змінить приналежності мешканців окупованих територій Донбасу до українського громадянства.

Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ України.

"МЗС України висловлює рішучий протест у зв’язку з указом президента Росії, який відкриває шлях до незаконної видачі російських паспортів на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях України. Вважаємо цей документ юридично нікчемним та таким, що не змінить приналежність мешканців окупованих Росією територій Донбасу до українського громадянства", - заявили у зовнішньополітичному відомстві.

У МЗС акцентували, що Росія, вчергове порушуючи державний суверенітет та територіальну цілісність України, зробила ще один свідомий крок, спрямований на руйнування Мінських домовленостей, стороною яких вона є.

"Подібні дії є грубим втручанням у внутрішні справи і продовженням російських спроб повзучої анексії українського Донбасу. Вони мають на меті дестабілізацію внутрішньополітичної ситуації в Україні у післявиборчий період, демонструють намір Росії продовжувати агресію, свідчать про відсутність зацікавленості у будь-якій деескалації", - наголошується в заяві.

У зовнішньополітичному відомстві підкреслили, що незаконна паспортизація громадян України є визнанням з боку Кремля самого факту російської окупації територій у Донецькій та Луганській областях України.

"Це вчергове розвінчує ключову тезу російської пропаганди про "внутрішньоукраїнський конфлікт"", - зазначили в МЗС.

Особливу стурбованість української дипломатії викликає той факт, що практика незаконної паспортизації на окупованих Росією територіях застосовувалася Кремлем в інших тривалих конфліктах як правовий та гуманітарний привід для подальшої агресії.

"У цьому зв’язку, ми вимагаємо від кремлівського режиму скасувати це ганебне рішення, а міжнародне співтовариство закликаємо відреагувати посиленням політико-дипломатичного та санкційного тиску на державу-агресора", - наголошується в документі.

Як повідомлялося, президент РФ Владімір Путін сьогодні підписав указ, згідно з яким жителі окремих районів Донецької і Луганської областей мають право звернутися із заявами про прийом у громадянство РФ за спрощеною процедурою.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.