У Кремлі вже побачили примусову українізацію України

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 25.04.2019 18:57 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=29663

Офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова заявила, що закон України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” є примусовою українізацією і забороняє російську мову.

Про це вона сказала в четвер на брифінгу, пише російське видання ТАСС.

"За своєю суттю він є законом про примусову українізацію, фактично тотальну. Його положеннями передбачаються значні обмеження, а в багатьох випадках і пряма заборона на використання російської мови, мов національних меншин в різних сферах суспільного життя", - заявила вона.

За словами Захарової, багато положень цього закону суперечать ряду міжнародно-правових норм, а також Конституції України.

У Facebook вона також відреагувала на слова переможця другого туру виборів в Україні і майбутнього президента Володимира Зеленського, який обіцяв проаналізувати закон.

Захарова написала про походження слова "стимул", але не врахувала вжиток слова у широкому розумінні. Користувачі соцмережі виправили її та відзначили, що вона вириває з контексту.

25 квітня Верховна Рада ухвалила у другому читанні і в цілому закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної", який почала розглядати у лютому.

При цьому відповідальність за порушення закону про мову відклали на 3 роки.

Чинний глава держави Петро Порошенко заявив, що невідкладно підпише ухвалений закон, як тільки він надійде до Адміністрації президента.

Порошенко подякував російськомовним громадянам за розуміння необхідності підтримки української мови і пообіцяв поважати права людей, які говорять російською або іншими мовами.

Переможець виборів президента Володимир Зеленський заявив, що після вступу на посаду проаналізує закон про українську мову на предмет дотримання усіх прав громадян. Сам Зеленський російськомовний і наразі вдосконалює своє знання української мови та шукає гарного викладача.

Вранці 25 квітня біля Верховної Ради проходила акція на підтримку ухвалення закону про українську мову № 5670-д.

У першому читанні законопроект № 5670-д парламент ухвалив 4 жовтня 2018 року.

У грудні 2018 року профільний комітет доопрацював його, розглянувши 2059 поправок.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.