Ситуація на фронті: російські війська ввели в бій артилерію і танки

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 8.05.2019 19:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=29696

За минулу добу оперативна обстановка в районі проведення операції Об’єднаних сил суттєво загострилась.

Про це повідомив прес-центр штабу ООС.

Збройні формування Російської Федерації 25 разів обстріляли позиції наших захисників, при цьому 12 разів – із застосуванням заборонених Мінськими угодами артилерійських систем калібру 122 мм, танкових гармат та мінометів калібрів 120 і 82 мм із загальною витратою 156 мін та снарядів. Зокрема, противник витратив проти Об’єднаних сил артилерійських пострілів калібру 122 мм – 38, мінометних мін калібру 120 мм – 93, мінометних мін калібру 82 мм – 25 та двічі вів вогонь з танку.

Упродовж минулої доби в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід" противник 14 разів порушив режим тиші, з них:

двічі біля населеного пункту НОВОТРОЇЦЬКЕ, з району міста ДОКУЧАЇВСЬК – з артилерійських систем калібру 122 мм та станкових протитанкових гранатометів;

тричі поблизу міста АВДІЇВКА, з напрямку населених пунктів МІНЕРАЛЬНЕ і ЯСИНУВАТА – з мінометів калібру 120 мм, озброєння бойових машин піхоти та гранатометів різних систем;

біля села ВОДЯНЕ, з території населеного пункту ПІКУЗИ – з мінометів калібру 82 мм, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї;

поблизу села МИКОЛАЇВКА, з напрямку міста ДОКУЧАЇВСЬК – з гранатометів різних систем;

двічі поблизу населеного пункту ГНУТОВЕ, з населеного пункту ВЕРХНЬОШИРОКІВСЬКЕ – з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї;

поблизу селища НЕВЕЛЬСЬКЕ, з населеного пункту СТАРОМИХАЙЛІВКА – з автоматичних станкових гранатометів та стрілецької зброї;

біля населеного пункту СТАРОГНАТІВКА, з напрямку населеного пункту ПЕТРІВСЬКЕ – з автоматичних станкових гранатометів;

в районі населеного пункту НОВОСЕЛІВКА ДРУГА, з території населеного пункту ВАСИЛІВКА – з ручних протитанкових гранатометів;

поблизу села ЛЕБЕДИСЬКЕ, з населеного пункту САХАНКА – з великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї;

біля села БОГДАНІВКА, з села ПЕТРІВСЬКЕ – зі стрілецької зброї.

В районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Північ" ворог обстріляв позиції наших захисників 11 разів:

п’ять разів поблизу села НОВОЗВАНІВКА, з населених пунктів КАЛИНОВЕ і ПЕРВОМАЙСЬК – з артилерійських систем калібру 122 мм, танкових гармат, мінометів калібру 120 мм, протитанкових ракетних комплексів та великокаліберних кулеметів;

поблизу міста ПОПАСНА, з території населеного пункту КАЛИНОВЕ-БОРЩУВАТЕ – з артилерійських систем калібру 122 мм, мінометів калібру 120 мм, бойових машин піхоти та автоматичних станкових гранатометів;

двічі в районі населеного пункту КАТЕРИНІВКА, з населених пунктів КАЛИНОВЕ-БОРЩУВАТЕ і МОЛОДІЖНЕ – з мінометів калібрів 120 і 82 мм;

в районі хутора ВІЛЬНИЙ, з напрямку ЗОЛОТЕ-5 – з мінометів калібру 120 мм;

біля населеного пункту ПІВДЕННЕ, з напрямку шахта ГАГРІНА – з снайперської зброї;

з стрілецької зброї – у межах ділянки розведення сторін поблизу населеного пункту СТАНИЦЯ ЛУГАНСЬКА.

Внаслідок обстрілів один військовослужбовець Об’єднаних сил загинув, троє отримали поранення.

З метою здобуття більш вигідного для себе положення в смузі забезпечення біля селища міського типу ПІВДЕННЕ противник під прикриттям стрілецької зброї намагався переміститися вперед.

У цей час командир відділення старший солдат Сергій Дрогін ніс бойове чергування на спостережному посту, вчасно помітив переміщення противника та разом з товаришами відкрив вогонь по ворогу, примусивши його відступити.

Прикриваючи свій відступ, противник намагався подавити вогневі засоби наших захисників зі снайперської зброї. Внаслідок обстрілу Сергій отримав поранення, не сумісне з життям.

З метою охвату взводного опорного пункту окремої бригади морської піхоти, яка веде оборону поблизу населеного пункту БОГДАНІВКА, противник, під прикриттям стрілецької зброї, намагався вийти у фланг наших захисників. своє переміщення він прикривав вогнем з усіх наявних вогневих засобів

Головний сержант взводу морської піхоти старший прапорщик В’ячеслав Лисенко, який в цей час знаходився на взводному опорному пункті, вчасно помітив переміщення противника та разом з товаришами відкрив вогонь по ворогу, примусивши його відступити.

Прикриваючи свій відступ, противник посилив обстріл взводного опорного пункту з автоматичної стрілецької зброї. Під час зміни позиції В’ячеслав отримав поранення. Йому було надано невідкладну допомогу та евакуйовано. Загрози життю морського піхотинця немає.

З метою охоплення з флангу взводного опорного пункту окремого штурмового батальйону, який виконує бойові завдання в районі населеного пункту НОВОЗВАНІВКА, група ворожої піхоти висунулись в смугу забезпечення. Водночас ворог розпочав інтенсивний обстріл наших позицій з великокаліберних кулеметів.

Старший стрілець солдат Олег Ігумнов, який в цей час ніс бойове чергування на спостережному посту вчасно помітив висування групи ворожої піхоти та разом з товаришами відкрив вогонь по противнику, примусивши його відступити.

Для прикриття відступу противник посилив обстріли по взводному опорному пункту, застосувавши міномети калібру 120 мм, у результаті чого солдат Олег Ігумнов отримав поранення. Нашому воїну негайно надали допомогу та евакуювали.

З метою прикриття виходу ворожої піхоти у фланг батальйону окремої механізованої бригади, який виконує бойові завдання в районі населеного пункту КАТЕРИНІВКА, противник розпочав обстріл нашого взводного опорного пункту з мінометів калібру 82 мм.

Старший сержант Григорій Політучий разом з товаришами зосередженим вогнем примусив противника відступити на попередні рубежі.

Під час зміни Григорієм позиції одна з мінометних мін вибухнула поблизу нашого захисника, внаслідок чого він отримав поранення. Йому було надано медичну допомогу та організовано евакуацію. Загрози для життя військовослужбовця немає.

За проявлену відвагу та мужність старший солдат Сергій Дрогін (посмертно), старший прапорщик В’ячеслав Лисенко, солдат Олег Ігумнов та старший сержант Григорій Політучий будуть представлені до нагородження.

На ворожі провокації підрозділи Об’єднаних сил дали адекватну відповідь. За даними розвідки Об’єднаних сил, в районі проведення операції протягом минулої доби трьох окупантів було знищено, ще двох – поранено.

Також наші підрозділи знищили дві бойових машини піхоти противника та довготривалу вогневу споруду.

З метою підвищення ефективності застосування артилерії ворог двічі намагався використати безпілотні авіаційні комплекси. Засобами радіоелектронної боротьби та протиповітряної оборони Об’єднаних сил спроби противника було зірвано.

Від початку доби ворог п’ять разів порушив режим припинення вогню. Збройні формування Російської Федерації вели вогонь по позиціях наших підрозділів з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Усі обстріли відбулись в районі відповідальності оперативно-тактичного угрупування "Схід". Тут противник обстріляв позиції Об’єднаних сил:

з гранатометів різних систем – поблизу міста МАР’ЇНКА;

двічі з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї – біля населеного пункту ПАВЛОПІЛЬ;

з автоматичних станкових гранатометів та великокаліберних кулеметів – біля села ЛЕБЕДИНСЬКЕ;

з ручних протитанкових гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї – біля селища ОПИТНЕ.

Внаслідок обстрілів один військовослужбовець Об’єднаних сил загинув.

На ворожі провокації підрозділи Об’єднаних сил дали адекватну відповідь. Втрати противника уточнюються.

Правоохоронці зі складу Об’єднаних сил продовжують виконувати завдання щодо підтримання законності та правопорядку в районі проведення операції. За розпорядженням Командувача об’єднаних сил в населених пунктах і на основних шляхах сполучення проводяться профілактичні фільтраційні заходи, посилений контрольно-пропускний режим та цілодобове несення патрульно-постової служби.

За минулу добу представники Національної поліції України та Національної гвардії України зі складу Об’єднаних сил виявили та припинили 690 адміністративних правопорушення та розкрили 31 злочин. За підозрою в участі у складі збройних формувань Російської Федерації затримано та передано до правоохоронних органів чотири особи.

07 травня через контрольні пункти в’їзду-виїзду на контрольовану Об’єднаними силами територію в’їхали понад 23 тисячі осіб та понад 2,7 тисяч транспортних засобів. Така ж кількість осіб та транспортних засобів перетнули лінію зіткнення у зворотному напрямку. У пропуску через контрольні пункти в’їзду-виїзду відмовлено 30 особам.

Прикордонними нарядами спільно з представниками Державної фіскальної служби зі складу Об’єднаних сил виявлено з ознаками контрабанди та вилучено матеріальних цінностей на загальну суму близько 240 тисяч гривень.

Місцеві військово-цивільні адміністрації та правоохоронні органи працювали у штатному режимі.

Суспільно-політична та гуманітарна обстановка в районі проведення операції залишається під контролем Об’єднаних сил.

Слава Україні!





 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.