Своє слово щодо конфлікту із ГПУ сказав і Янукович. Про демократію

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 25.05.2007 01:04 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2971

Прем'єр Янукович теж звернувся до народу. Із приводу Піскуна та захоплення спцназом МВС приміщень ГПУ. Ми надаємо текст звернення повністю без коментарів.

“Події, які відбуваються сьогодні в Україні ще раз засвідчили наскільки незрілими і крихкими є завоювання демократії, як легко їх зруйнувати та спровокувати повернення до авторитарного режиму.

Ми пересвідчилися, що безвідповідальні неправочинні дії, якими чиновники з найближчого оточення Президента намагалися усунути від виконання обов’язків Генерального прокурора України стали тією іскрою, яка запалила протистояння та конфлікт. Такі провокації можуть призвести до громадянської війни. І наш з вами обов’язок зробити все, щоб її не допустити.

Прикро і шкода, що у час, коли відбуваються важливі для майбутнього України події - зокрема самміт глав урядів держав СНД - на яких можна вирішити багато питань необхідних для життєдіяльності країни, ми змушені натомість зосереджувати зусилля на виправлення тих порушень закону, які допускають чиновники секретаріату Президента, які намагаються схилити правоохоронні органи не до роботи із захисту закону та Конституції, а на виконання замовлень опозиційних партій.

Я глибоко обурений тим, що Президента фактично обдурюють і відтинають від всесторонньої інформації. Але Президент повинен знати про те, що в секретаріаті Верховної Ради ще 14 травня була зареєстрована заява Святослава Піскуна з проханням позбавити його депутатського мандату.

Якщо Президент знав про це і підписав антизаконний указ про звільнення генерального прокурора, а його чиновники силовим варіантом, в обхід процедури зробили спробу заблокувати роботу законного Генпрокурора, то за це треба відповідати по закону. Президент також не може не знати, що заступник голови його секретаріату Роман Безсмертний уже кілька місяців працює в президентській канцелярії, залишаючись при цьому депутатом парламенту . Чому він досі не звільнений з посади? Чому ставлення Президента до закону таке вибіркове? Чому Гарант Конституції до одних людей застосовує силу закону, а іншим - потурає у беззаконні. Невже Віктор Андрійович живе за принципом диктатора Франко : „ Для друзів - все. Для ворогів - закон”?

Можливо, Президент просто не знає багатьох нюансів і саме цим можна пояснити його окремі нелогічні кроки. Але таку необізнаність можна було б пробачити пересічному громадянинові, списавши її на якусь рису характеру або на брак досвіду. Коли йдеться про державну особу, від рішень якої залежить доля мільйонів людей, то це просто небезпечно.

Чи знає Президент, що в ці хвилини невідомі особи захопили зал засідання Конституційного Суду? Чи його чиновники, які без кінця зводять між собою порахунки, взагалі інформують Президента про те, які накази від його імені вони віддають?

Проблеми у протистоянні між різними угрупованнями, які діють в оточенні Президента, не раз уже ставали причинами непорозумінь та загострення протистояння. І це дуже небезпечні процеси.

Цим не можна легковажити. Треба наводити порядок.

Треба відновлювати нормальне функціонування всіх гілок влади, забезпечити безперебійну і незалежну діяльність судів, тримати у рамках закону всі правоохоронні органи, не дати можливості спровокувати на незаконні дії армію.

Те, що наколотили в державі безвідповідальні горе-політики, може призвести до катастрофи в Україні.

Уряд не має права допустити до цього.

Наш обов’язок - захистити громадян від потрясінь, від зіткнень, від стресів, врешті-решт, які суспільству влаштовує Президент перед кожними великими святами.

Закликаю всі відповідальні сили держави зробити все, щоб відновити спокій та стабільність у нашій державі.

Ми мусимо зосередити зусилля на тому, щоб правоохоронні органи стояли виключно на сторожі закону, а не виконували політичні замовлення опозиції.

Ми повинні діяти так, щоб гору взяли спокій, зваженість та державна мудрість.

І запевняю вас, дорогі співвітчизники, - Уряд не допустить анархії в Україні, не допустить громадянської війни. Наша країна буде жити в стабільності та в благополуччі. У нас є достатньо сил та повноважень, щоб забезпечити народові життя у мирі та добробуті.”


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.