Яценюк - про дефолт

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 27.05.2019 19:48 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=29757

Екс-прем’єр Арсеній Яценюк пригадав ситуацію 2014 року, коли окрім агресії РФ, Україна, м’яко кажучи, була у надзвичайно скрутному фінансовому становищі.

Про це він написав у Facebook.

«Прочитав реакцію команди президента Зеленського на слово «дефолт».

2014 року я на посаді прем’єр-міністра заявив у парламенті: «Аргентина оголосила дефолт. Україна його не оголосила і не оголосить». Україна була на межі дефолту в 2014-му. У державній казні було 108 тисяч гривень і 73 мільярди доларів боргів, які не я брав. Коли пішов з посади, то залишив у казні 90 мільярдів гривень і зменшив борги на 7 мільярдів доларів до 67 мільярдів. Мій уряд провів реструктуризацію, списав частину боргів і відтермінував початок виплат на 4 роки. Цей термін спливає наприкінці цього року.

Я не пішов на дефолт, тому що це – банкрутство України і кожного громадянина. Дефолт – це не просто відмовитися від зобов’язань української держави. Дефолт – це зростання курсу гривні, яке не має межі. Дефолт – це інфляція понад 10 000 %, як було в 1990-х роках. Дефолт – це безробіття.

Дефолт – це клінічна смерть економіки.
Важливо, щоб президент Зеленський сформував свою економічну програму та програму з Міжнародним валютним фондом.

МВФ – це не благодійна організація. І коли кажуть, що МВФ чогось вимагає, - МВФ нічого не вимагає. Міжнародний валютний фонд дає гроші під 1%, на відміну від зовнішніх ринків, де ми беремо під 9-10%. На кожних 10 мільярдах доларів запозичень країна економить близько 1 мільярда доларів на рік. Це ті кошти, які ми відправляємо на армію, соціальний захист, капітальне відновлення країни.

Для мене іншої альтернативи, аніж програма з Міжнародним валютним фондом, немає. Якщо у президента Зеленського є альтернатива - нехай її покаже.

Окремо наголошу: у зв’язку з тим, що оголошені дострокові парламентські вибори, а уряд пішов у відставку, програма з Міжнародним валютним фондом де-факто зупинена. І нова програма може з’явитися тільки після неконституційних дострокових виборів і формування нового Кабінету міністрів України. А це - в кращому разі - в кінці 2019 року. Дайте відповідь, як жити наступних п’ять років, як забезпечити зростання економіки і доходів українських громадян».

Як повідомлялося раніше, Ігор Коломойський в інтерв’ю Financial Times порадив президенту Зеленському оголосити дефолт, аби, на його думку, Україні списали борги, як нібито іншим країнам.

На це радник президента Зеленського Дмитро Разумков на прес-конференції відповів, що такий варіант не розглядається.

Прем’єр Володимир Гройсман категорично заперечив можливість такого розвитку ситуації. «Ми маємо тримати у світі добру репутацію, що ми є відповідальною країною, яка цінує та поважає свої зобов’язання. Це головне. І наступне, дефолт — це глобальна криза. Знаєте, це 90-ті роки. І я вважаю, що для українців криз уже достатньо. Від будь-яких дефолтів, які несуть за собою серйозні дуже наслідки, у першу чергу, постраждають українські рядові громадяни», - сказав Гройсман.

28 травня президент Зеленський має зустрітися з представниками МВФ, які нині перебувають в Україні.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.