Пристрасті навколо президентських серверів

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 29.05.2019 11:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=29763

Новий секретар РНБО Олександр Данилюк повідомив про зникнення моніторів та серверів з секретною інформацією з ситуативної кімнати Адміністрації президента.

До свого допису у Facebook він додав відеозапис з приміщень, де, за його словами, перебувало обладнання.

"Це ситуативна кімната Адміністрації президента. Отак вона зараз виглядає. Ще місяць тому вона виглядала абсолютно інакше", - зазначив він.

"На всіх стінах були великі монітори, які були приєднані до серверів, які знаходяться по ту сторону стіни. Все було знято під час зміни влади. Отака вийшла цивілізована передача влади, залишилися хіба що прапори. Сервери також були вивезені", - повідомив секретар РНБО.

Данилюк наголосив, що у приміщенні проходили наради зокрема щодо інформації, яка потрапляла з секретних джерел по захищеним каналам зв’язку саме до ситуативної кімнати.

Відеозапис Данилюка вже прокоментували екс-секретар РНБО Олександр Турчинов та речник Петра Порошенка Святослав Цеголко.

"Олександр Данилюк на своїй сторінці в Фейсбуці показав відсутність комп’ютерної техніки в приміщеннях, детально не пояснивши глядачам, де відбувається ця зйомка. Хочу підкреслити, що наведений Данилюком відеоматеріал жодним чином не має відношення до РНБО. Він був знятий в окремих приміщеннях Адміністрації Президента України (вулиця Банкова)", - зазначив Олександр Турчинов.

Він додав, що головний ситуаційний центр РНБО на вулиці Болбочана перебуває під надійною охороною.

"Уся техніка для ситуаційної кімнати Президента була орендована за власний кошт Петра Порошенка і відповідно повернута орендодавцю. Жодної конфіденційної інформації на серверах не зберігалося, доступ до неї забезпечувався лише on line", - повідомив речник Петра Порошенка Святослав Цеголко.

Він додав, що джерела інформації, з якими працювали у ситуативній кімнаті, "залишалися на своїх місцях" в СБУ та інших відомствах.

Що являла собою ситуативна кімната за Порошенка

Колишній заступник голови Адміністрації президента Дмитро Шимків дуже пишався створенням ситуативної кімнати.

"Те, чим пишаюся, - це ситуаційна кімната президента, яка має всю інфраструктуру, як у Білому домі. Це конкретна кімната з можливістю під’єднання до відкритих і закритих джерел інформації, об’єднувати весь інформаційний простір, у якому працює президент з людьми, які приймають рішення", - повідомив він у вересні 2018 року в інтерв’ю Українській правді.

За словами Шимківа, ситуативна кімната була створена з нуля, її обслуговували люди, підготовлені до кібератак. У приміщенні збиралися різні чиновники в залежності від тематики, наприклад, військовий кабінет у складі керівників СБУ, Генштабу, Міноборони.

"У чому зміст ситуаційної кімнати? На багатьох різних екранах виводиться інформація. Ви одразу бачите стан справ. Люди все обговорюють, а на екранах є цифри, факти, оперативна інформація і так далі. Це значно збільшує ефективність прийняття рішень", - наголошував пан Шимків.

В інтерв’ю він повідомив, що частину обладнання для ситуативної кімнати передали ЦВК та Нацбанк.

"НБУ зменшував кількість відділень, у них залишалося "залізо". Ми спитали в Нацбанку, у вас там буде щось? Так, будемо роздавати, аукціони, пишіть заявку. Мої хлопці поїхали, подивилися, що там у них. Кажуть - класно, от це і це ми хочемо взяти. Можна? Можна. Держава все рівно вже витратила кошти. Тобто ми шукали, де тільки можна знайти обладнання. А далі фахівці все правильно збирали", - розповідав пан Шимків.



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.