Москва: знову горіла Останкінська телевежа

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 25.05.2007 12:39 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2981

У Москві виникла пожежа на Останкінській телевежі. Третя за останні 7 років.

Як повідомили ІТАР-ТАРС в протипожежній службі столиці, там відбулося задимлення. Джерело спалаху знаходиться на позначці 340 метрів. Видно дим.

До Останкінської телевежі виїхали понад 20 пожежних екіпажів і бригад рятувальників.

Сигнал про пожежу надійшов на пульт чергового по місту "01" об 11:54. Пожежі було присвоєно другий номер складності за пятибальною шкалою.

Станом на 12:52 (за московським часом) пожежа ліквідована, постраждалих немає, повідомило джерело в МНС РФ.

Пожежа виникла на позначці в 340 метрів і становила два квадратних метри площі. За попередніми даними, під час проведення зварювальних робіт на балконі загорівся утеплювач.

Після надходження сигналу про пожежу в будівлі Останкінської телевежі відключили ліфти і почали евакуацію людей. В даний час телецентр працює в звичайному режимі.

Телецентр "Останкіно", занесений президентом Росії в почесний список "стратегічно важливих об'єктів", разом з Кремлем і ЦУПом.

Пожежа в квітні 2005 року

11 квітня 2005 року пожежа виникла в Телецентрі Останкіно.Сигнал про займання на другому поверсі будівлі в приміщенні АСК-3 ("МУЗ-ТБ") надійшов о 18:42 за московським часом. Пожежа виникла в кабельному колекторі, розташованому на першому і другому поверхах. Пожежі була присвоєна третя категорія складності за пятибальною шкалою.

Складність гасіння полягала в тому, що кабелі проходять в ізольованій шахті з численними відгалуженнями. З верхніх поверхів будівлі співробітників телецентру евакуювали за допомогою спеціальних підйомників і сходів.

Серйозних пошкоджень в результаті пожежі будівля не зазнала.

З-за пожежи в "Останкіно" не працювали телеканали "МУЗ-ТБ", "7-ТВ" і кілька FM-радіостанций. Разом з тим, інцидент не позначився на роботі центральних телеканалів - Першого каналу, "Росії" і НТВ. Вони працювали в звичайному режимі. Через декілька годин після пожежі нормалізувалася робота і "МУЗ-ТБ", "7-ТВ", а також радіостанцій. Як горіло "Останкіно" в серпні 2000 року

2000 рік

27 серпня 2000 року в Останкінській телевежі відбулося займання; згасити пожежу вдалося тільки 28 серпня. Причиною пожежі виявилося коротке замикання на висоті 460 метрів, з-за якого зайнялись високочастотні кабелі. Вогонь швидко розповсюдився вниз по башті, нагадує РІА "Новини".

В результаті пожежі з 150 канатів заздалегідь напруженої арматури натягнутими залишилися 29, було зруйновано ліфтове господарство, пошкоджені системи електропостачання, вентиляції, кондиціонування, тепло- і водопостачання, зв'язки і сигналізації. Загинуло три людини.

Телемовлення на Москву і Московську область було перерване. До 4 вересня 2000 року була відновлена робота в ефірі на своїх частотах телеканалів ОРТ, РТР, ТВЦ, НТВ, Культура, ТБ-6. З 5 вересня запрацювали деякі дециметрові телеканали. Варіантів відновлення телевежі було декілька, обрали найтриваліший - повну реконструкцію. У 2002 році в Останкіно були закінчені відновні, будівельні і монтажні роботи, розміщені контракти на виробництво ліфтів для телевежі. 540-метрову конструкцію укріпили за допомогою натяжних тросів, були встановлені нові негорючі кабелі - фідери - і протипожежні перемички.

З січня 2003 року в Останкіно почата підготовка до відкриття ресторанів і екскурсійного бюро.

Новий ліфт, встановлений в башті, вміщає 13 осіб і піднімається на висоту 365 метрів менш ніж за хвилину. Всього ліфтів буде три. Їх зробили такими, що вони не зможуть згоріти і впасти. Підйом на оглядовий майданчик займе менше хвилини.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.