Ілюзія роззброєння. Ядерні країни модернізують арсенали

Автор/джерело -  © Голос Америки



Дата публiкацiї - 18.06.2019 09:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=29832

Ядерні країни зменшують свої ядерні арсенали, але продовжують їх модернізувати, йдеться в щорічному дослідженні Стокгольмського міжнародного інституту досліджень миру (SIPRI).

"Ключовий висновок – попри загальне зменшення кількості ядерних боєголовок в 2018, всі країни, що мають ядерну зброю продовжували модернізувати свої ядерні арсенали", - наголосив Голова правління SIPRI Ян Еліассон.

США та Росія володіють практично 90% ядерної зброї світу, але продовжують зменшувати цю кількість у відповідності до угоди START.

Станом на початок 2019 року, дев’ять країн: США, Росія, Великобританія, Франція, Китай, Індія, Пакістан, Ізраїль та Північна Корея мали 13 865 ядерних боєголовок.

Китай, Індія та Пакистан нарощують кількість ядерної зброї. "Індія та Пакистан розширяють виробництво військових матеріалів, що розщеплюються в масштабах, що можуть призвести до значного збільшення обсягу їх запасів ядерної зброї протягом наступних десяти років", - говорить Шеннон Кайл, Директор програми SIPRI з контрою над ядерним роззброєнням.

Цього року США вийшли з Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (РСМД), підписаного президентом США Рональдом Рейганом і останнім радянським лідером Міхаїлом Горбачовим в 1987 році. Вашингтон мотивував вихід з договору його порушеннями з боку Росії. Прикладом порушення договору з боку Росії називають нові російські ракети 9М729.

Угода 2010 року між США та Росією START, яка обмежує кількість ядерних ракет, бомбардувальників та боєголовок, які кожна з країн може розміщувати, закінчує діяти в 2021 році, що відкриває можливості для її перегляду.



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.