Президент Ющенко попросив членів РНБО не покидати столицю

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 25.05.2007 16:16 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2988

Президент Ющенко провів нараду з головами обласних державних адміністрацій, міськими головами Києва та Севастополя, головою Ради міністрів АР Крим спільно із керівниками силових відомств.

У нараді, окрім губернаторів також взяли участь керівники силових структур та правоохоронних органів: т.в.о. Генерального прокурора Віктор Шемчук, міністр оборони Анатолій Гриценко, в.о. Голови СБУ Валентин Наливайченко, начальник Головного управління – командувач внутрішніх військ МВС Олександр Кіхтенко, повідомляє прес-служба.

Також на зустрічі присутні Секретар РНБО Іван Плющ та його перший заступник Олександр Турчинов.

У вступному слові Глава держави роз’яснив свою позицію щодо ситуації, яка склалася в державі протягом останньої доби, та пояснив причини останніх змін у складі РНБО.

Учасники наради обговорили політичну ситуацію в країні, процес врегулювання політичної кризи. «Безумовно, питання не є легким, мені б надзвичайно хотілося, щоб усі колізії, які виникають у цьому процесі, були доведені до вас, і щоб ви ясно розуміли своє місце і роль у ньому», – сказав Президент, відзначивши важливість сьогоднішньої зустрічі.

«Я зараз звертаюся до вас як до українських політиків, яким ввірена значна частина політичного поля формування виконавчої влади – ми повинні бути свідомі в оцінці тих процесів, які відбуваються в Україні. Ми повинні бути свідомі відносно того, наскільки сьогодні задіта безпека країни, її політична стабільність. Ситуація не є ординарною», – наголосив В. Ющенко.

Глава держави повідомив, що має намір сьогодні прийняти ряд рішень, мета яких «підняти політичну відповідальність за оцінку ситуації та за дії, які треба зробити в країні, долучити до кола сторін, що приймають відповідні солідарні рішення, керівників ОДА». «Саме тому я підписав указ про включення кожного голови ОДА до складу РНБО», – підкреслив він.

Проведені до цього часу переговори показали – при добрій волі відповідь на те, як вийти з політичної кризи і провести дострокові вибори, можна досить легко знайти, сказав В. Ющенко. Сьогодні, на його думку, сторони-учасники переговорів висловили все, що хотіли сказати: «Визначені конкретні позиції, які треба в рамках переговорного процесу сформулювати і вирішити. Але, на жаль, немає дії, немає волі для того, щоб цей пакет запускати».

Президент висловив переконання, що представники коаліції використовували переговорний процес лише як затягування часу для того, щоб не робити жодних конкретних кроків у врегулюванні кризи. В цьому контексті він відзначив недотримання домовленості, що була досягнута, по даті дострокових виборів.

Фактично можна говорити, що переговорний процес знаходиться на нульовій стадії, сказав В. Ющенко. Нині політичний діалог повинен вестися на найширшому рівні, переконаний він.

«Мова не йде про стосунки двох персон – занадто великий ризик, мова не йде про робочу групу, сформовану тільки з політичних партій, тому що є занадто великий ризик дестабілізації», – підкреслив він.

«Безумовно, ми будемо продовжувати переговорний процес і в ці дні, але я б сказав, що у мене немає великого оптимізму, що він може привести до результатів, враховуючи вже продемонстровані протилежною стороною підходи», – водночас зазначив Президент.

Глава держави додав, що був і залишається переконаним у тому, що «рано чи пізно вихід із ситуації забезпечить щирий переговорний процес» у рамках якого приймуться рішення, достатні для порозуміння сторін по ключових питаннях.

У ході зустрічі Президент також приділив особливу увагу вчорашнім подіям навколо Генеральної прокуратури, втручанню в її діяльність підрозділів МВС, а також зупинився на підставах звільнення з посади Святослава Піскуна. Говорячи про останнього, В. Ющенко наголосив: С. Піскун мав визначитися – або займатися політикою і залишитися народним депутатом, або, здавши мандат, зосередитися на обов’язках Генерального прокурора.

Коментуючи вчорашню участь політиків у подіях в Генпрокуратурі, Президент підкреслив: «Якщо політики так будуть керувати чинним законодавством, як вони це продемонстрували вчора, ці дії граничать з темою безпеки країни». У цьому контексті він відзначив неправомірність дій у цьому конфлікті міністра внутрішніх справ Василя Цушка: «Уроки по застосуванню силової структури будуть зроблені найглибші. Це не жарти. Якщо ми маємо міністра, який з такою легкістю може ставити на політичні рейки діяльність силової структури, цим людям не просто не місце в керівництві відповідними силовими органами – вони мають нести відповідальність за те, що вчинили». Справа, порушена за цими подіями, буде доведена до кінця, наголосив Президент. «Вона (справа) повинна отримати міжнародний і внутрішній резонанс», – додав він.

Звертаючись до керівників силових та правоохоронних відомств, Президент ще раз наголосив – вони повинні бути максимально деполітизованими, виконувати свої прямі функції. «З цього починається головна роль, місія силових і правничих структур у врегулюванні політичного конфлікту», – сказав він.

«Якби сьогодні правові інститути держави на об’єктивному рівні могли обслуговувати політичний процес, криза не була б такою глибокою, як вона є», – підкреслив Президент.

Віктор Ющенко звернувся до учасників наради – членів РНБО з проханням ближчими днями не залишати Київ та отримувати робочу інформацію про перебіг переговорного процесу з урегулювання кризи та про події в тих чи інших інститутах влади.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.