Росія й Україна самостійно не можуть поділити Азовське море та Керченську протоку

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 6.06.2006 10:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=299

Експертам Росії й України не вдалося домовитися з питань розмежування Азовського моря і Керченської протоки. Про це повідомив журналістам посол з особливих доручень МЗС РФ Валерій Кеняйкін за підсумками 25-ого раунду переговорів делегацій двох країн по цій темі, що відбувся в Москві.

Росія й Україна не поділили Азовське море та Керченську протоку

"Методи розмежування просторів виявилися не співпадаючими", - сказав він, коментуючи проект договору між Росією й Україною про російсько-український державний кордон в Азовському морі. За словами дипломата, Росія дотримується Керченського договору від 2003 року, підписаному президентами двох країн (Путіним і Кучмою - прим. ред). "Усі домовленості по цьому питанню повинні йти в розвиток цього договору, а не полягати в перегляді цього документа", - відзначив російський посол, повідомляє NEWSru.com.

Кеняйкін пояснив, що українська сторона запропонувала змінити статус Азовського моря - із внутрішніх на міжнародні води. "На нашу думку, поки що попередню, тому що пропозиція надійшла в усній формі, зміна статусу Азовського моря є питанням не технічним, а політичним. Це питання може ускладнити переговорний процес і завести переговори в тупик", - підкреслив дипломат.

Говорячи про проект договору між Росією й Україною про російсько-український кордон у Керченській протоці, Кеняйкін відзначив, що сторони "констатували розбіжність позицій у практичному застосуванні норм і правил міжнародного права", повідомляє РІА "Новини".

За словами представника МЗС РФ, у ході переговорів сторонам вдалося просунутися в питанні розмежування в Чорному морі. Дипломат відзначив, що російська сторона передала на розгляд Україні проект договору.

На зустрічі також вдалося погодити галузеві угоди про рибальство, екологію та транспорт в Азовському морі і Керченській протоці, повідомив Кеняйкін. "Найбільший прогрес досягнуто за згодою про екологію. Сподіваюся, що на наступному засіданні ми зможемо просунутися в цьому питанні", - відзначив він.

"Незважаючи на те, що переговори йдуть важко, є політична воля й бажання сторін досягти прогресу", - відзначив російський дипломат.

Україна пропонує залучити до переговорів експертів третіх країн

"Українська сторона змушена констатувати, що в ході переговорів існують моменти, що блокують, що не дозволяють досягти прогресу за узгодженням державного кордону в Азовському морі. На думку української сторони, в основі блокування лежить концепція, закріплена в договорі між Росією й Україною про розмежування Азовського моря від 2003 року, у якому встановлюється, що акваторія моря розглядається як внутрішні води", - повідомив перший заступник міністра закордонних справ України Антон Бутейко журналістам після російсько-українських переговорів по цій проблематиці в Москві.

За його словами, як вихід із сформованої ситуації українська сторона пропонує внести в згаданий договір "зміни, що дозволять розглядати акваторію не як внутрішні води, а як зону, де діють міжнародне право і міжнародні норми". "Це дозволить вийти з тупика, у якому зараз знаходяться переговори", - вважає український дипломат.

Україна також запропонувала запросити експертів третіх країн, що могли б висловити свою думку з питань розмежування Азовського моря і Керченської протоки. Така ініціатива не обмежує суверенітет обох держав, а є додатковим коментарем для знаходження компромісу, вважає заступник керівника українського МЗС.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.