Столтенберг: Берлін, Франкфурт і Мюнхен - в зоні досяжності ракети РФ

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 15.07.2019 13:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=29915

Генсек НАТО зазначив, що ракетна система РФ може уразити Берлін, Франкфурт і Мюнхен, та закликав РФ використати “останній шанс” для збереження ДРСМД.

Росія має зробити все, щоб "зберегти життєздатність" Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД), зазначив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у статті для німецького видання Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), опублікованій у понеділок, 15 липня.

"В іншому разі вона нестиме повну відповідальність за припинення дії договору, внаслідок чого світ стане менш стабільним для всіх нас", - зазначив Столтенберг, закликавши РФ використати "останній шанс" для збереження ДРСМД.

Генсек Північноатлантичного альянсу також попередив про те, що Росія вже розробила і розмістила нову ядерну ракетну систему середньої дальності. "Цю ракетну систему легко пересувати і легко приховати. Німецькі міста, такі як Берлін, Франкфурт і Мюнхен, розташовані в зоні її досяжності", - застеріг Столтенберг.

ЄС закликав РФ зберегти ДРСМД

Напередодні Євросоюз закликав Росію до збереження і дотримання ДРСМД. За два тижні, 2 серпня, спливає термін, з якого Вашингтон і Москва оголосили про призупинення угоди. Верховна представниця ЄС з безпекової та зовнішньої політики Федеріка Могеріні зазначила, що найближчі дні є останньою можливістю для діалогу і "вживання необхідних заходів для збереження цього важливого компонента архітектури європейської безпеки". Євросоюз також закликав США та РФ до більшого скорочення арсеналів, в тому числі ядерних озброєнь.

Нагадаємо, 1 лютого цього року держсекретар США Майк Помпео оголосив про призупинення участі США у ДРСМД. США та союзники в НАТО закидали Москві порушення договору, зокрема, через виробництво Росією крилатої ракети SSC-8 (російська назва 9М729). 3 липня президент Росії Володимир Путін так само підписав закон про призупинення участі його країни в ДРСМД.

Договір про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності підписали в 1987 році генеральний секретар ЦК КПРС Михайло Горбачов і президент США Рональд Рейган. Угода забороняла сторонам виробництво балістичних і крилатих ядерних ракет наземного базування дальністю від 500 до 5,5 тисячі кілометрів, а також їхні випробування і розгортання. Подібні ракети становлять велику загрозу, оскільки здатні досягти цілі за лічені хвилини та не залишають противнику шансів підготуватися до удару або перехопити його.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.