Мороз і Янукович “відмазали” Цушка. Виявляється, що озброєне захоплення державної установи - лише емоції

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 27.05.2007 13:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2998

Після завершення переговорів у Секретаріаті Президента з врегулювання політичної кризи Президент України Віктор Ющенко наголосив, що міністр внутрішніх справ Василь Цушко явно перевищив свої повноваження.

«Вперше за 15 років людина з пістолетом заходить в службове приміщення і це є надзвичайно велике питання», - сказав Віктор Ющенко, розповівши, що сьогодні міністр давав йому пояснення, «в яких емоціях він це робив».

Але Ющенко вважає пояснення недостатніми. Він сподівається, що будуть зроблені кроки, які засвідчать, що уроки з цього питання винесені.

В свою чергу, голова Верховної Ради України п’ятого скликання Олександр Мороз не погодився з оцінкою діяльності міністра внутрішніх справ Президентом.

«Треба мати на увазі, що розвиток подій ішов в силовому варіанті. Я маю іншу оцінку щодо діяльності міністра», - сказав Мороз, додавши, що дії Цушка були адекватними до дій Державного управління охорони.

«Але це оцінки тимчасового характеру. Ми повинні зробити висновки і зрозуміти, що силовими методами, рухаючись навпрошки, через Конституцію не можна нікому, ні голові ВР, ні Президенту, ні прем’єру, ні будь-якому посадовцю», - сказав Мороз.

Він підкреслив, що необхідно надати вищого значення Конституції, тоді легше буде вирішувати багато питань.

Він назвав позитивним те, що у сьогоднішній заяві наголошується на поверненні правовідносин в Україні між гілками влади у правове поле.

Мороз зазначив, що дуже важливим є те, щоб всі гілки влади дотримувались закону і винесли уроки з минулих подій.

У свою чергу прем`єр-міністр України Віктор Янукович наголосив, що уряд намагався зробити все можливе, щоб не допустити застосування емоцій, особливо на високому рівні, у вищих посадовців. Але, за його словами, на жаль, інколи уникнути цього не вдавалось.

«Ми домовились, що не будемо займатись ревізіонізмом», - сказав прем’єр, додавши, що повернення назад не піде на користь майбутньому.

За його словами, необхідно робити все, щоб не повторити помилок минулого.

«Вважаю, що нам потрібно домовитись, що навіть якщо були помилки у тієї чи іншої сторони, їх потрібно скасувати, Вікторе Андрійовичу, зняти всі питання разом з усіх сторін. Висновки ми зробили, головне, щоб ми їх більше повторювали», - підкреслив прем’єр.

Від “Аратти”: якщо нам не зраджує пам'ять, двічі не судимий прем'єр із дитинства не товаришував із Законом, а тому, його життєвому креду: “якщо неможна, але хочеться - то можна все” - не варто дивуватися. Бо його життєві установки сформувалися у тих місцях і в тому суспільстві, де живуть не за законом, а по понятіях.

Не варто дивуватися й колишньому компартійному функціонеру Морозу. Він також сформувався, як особистість у тому середовищі, в якому домінувала “революційна доцільність”, тобто, абсолютна диктатура столоначальника, який завжди був правий і правіший за нього міг бути тільки більший столоначальник. А оскільки нині Мороз себе вважає найбільшим столоначальником - відповідно, той хто задовольняв ЙОГО бажання, хто хзабезпечував ЙОГО комфортне існування при владі, хоч на якійсь час, - завжди правий.

Проте, незалежно від бажань та уявлень будь-якого людського продукту розпаду тоталітаризму, у нормальному суспільстві - Закон є єдиним для усіх. А той самий Закон чітко й однозначно визначає, що захоплення, а тим більше за допомогою озброєних громадян, приміщень державних установ - є злочином. І будь-хто, незалежно від посад та емоційного стану, якщо скоїв злочинні дії - має за це відповідати. Бо Закон виключень не робить. І аж ніяк не надає нардепу права вчиняти напад на працівників силових стуктур, які несуть службу по охороні будь-якого об'єкту. Бо вчора була ГПУ, а завтра нардепи із озбороєними міліціянтами пограбують банк, а післязавтра - вдеруться у твоє помешкання...


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.