ГПУ розпочала наступ на свободу слова. Традиційно, із кримінальної справи

Автор/джерело -  © 5 канал



Дата публiкацiї - 29.05.2007 00:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3008

Більшовицька царина кривих дзеркал: ГПУ репетує про тиск і про всяк випадок має на журналіста кримінальну справу.

Останнім часом факти і події висвітлюються суб'єктивно і упереджено, зокрема і ті, що стосуються персонально Святослава Піскуна - йдеться у заяві головного обвинувачувального органу країни.

Прес-служба відомства пояснює - ворожість каналу пов'язана із росзлідуванням кримінальної справи проти деяких журналістів. Їх начебто піймали на контрабанді наркотиків одразу трьома кордонами - Німеччини, Польщі та України.

Йдеться про журналіста Володимира Ар'єва. Як пояснює він сам - він здійснював службові обов'язки і планував журналістську провокацію - перевірити, чи виявлять прикордонники у його речах цигарки з Амстердама. Поведінку пана Піскуна вважає замилюванням очей і просить чинного керівника відомства - Віктора Шемчука дати правову оцінку заявам ЕКС-генпрокурора.

Генеральній прокуратурі не подобається, як її діяльність показують по "5 каналу". У заяві прес-секретаря Святослава Піскуна Олени Рубцової ідеться: останнім часом журналісти "5-го" необ'єктивні та упереджені. У чому саме ознаки необ'єктивності - прес-служба не конкретизує. Але вже знає мотиви, що спонукали журналістів дескредитувати слідчих. Це, начебто, кримінальна справа про контрабанду наркотиків громадянами Володимиром Ар'євим та Наталкою Фіцич. Вони керують продюсерським центром "Закрита Зона", що співпрацює із "5-м". Справу нині розслідує слідче управління МВС.

Це справа більш як піврічної давнини, розповідає Володимир Ар'єв. Тоді вони знімали програму про контрабанду наркотиків і вдалися до журналістського експерименту. Придбали в сувенірній крамничці Голландії кілька яскраво запакованих сигарет із коноплею і збиралися провезти їх до України, із тим, щоб подарувати під час офіційного інтерв'ю нашим прикордонникам. Горе-контрабандистів викрили прикордонники польські. Сигарети вилучили на експертизу, за фактом порушили кримінальну справу. Ішлося аж ніяк не про контрабанду - кількість наркотичної речовини була занадто мала, - говорить Ар'єв. Тоді польські правоохоронці їх відпустили.

Володимир Ар'єв, продюсерський центр "Закрита зона":
"Навіть теоретично, якщо уявити, що проти нас в Україні порушено кримінальну справу, то першим, за кримінально-процесуальним кодексом, хто має про це знати, - це маємо знати ми. Оскільки ми нічого про це не знали, нас нікуди не викликали, ніхто ні про що не повідомляв, я роблю висновок, що ніякої кримінальної справи не існує, а відповідна заява була з метою дискредитації... спроба ... я б не сказав, що це дискредитація, - спроба очорнити і мене, і продюсерський центр "Закрита зона" і "5 канал"."

Конфлікти посадовців із журналістами виникають щоразу, коли загострюється політична ситуація в країні. Приклад тому - вчинок регіонала Калашнікова, якому не сподобалося, як його знімали журналісти СТБ. Голова незалежної медіапрофспфілки Михайлина Скорик заяву Генпрокуратури називає тиском на журналістів. І обіцяє не забаритися із офіційною реакцією профспілки.

Михайлина Скорик, голова Київської незалежної медіапрофспілки:
"5 канал став крайній в історії з Генпрокуратурою. Чомусь політики вважають, що якщо щось не так в телевізорі, то винні в цьому журналісти. Це вони непрофесійні, нечесні, погано працюють і не розуміють, що журналісти - це дзеркало нашої політики. Які політики, такі і журналісти, як працюють політики, такими ж методами діють і журналісти."

Володимир Ар'єв збирається у вівторок офіційно звернутися до призначеного Президентом виконувача обов'язків Генпрокурора Віктора Шемчука, щоб той дав оцінку заявам прес-служби Святослава Піскуна. Останнього, як відомо, глава держави взагалі звільнив із займаної посади. Сам Піскун упевнений - він і надалі працює Генпрокурором.

Володимир Ар`єв

Наглядова рада, керівництво та колектив «5 каналу» вбачають в заяві прес-служби Генеральної прокуратури щодо «упередженості у висвітленні діяльності Генеральної прокуратури» спробу тиску на журналістів і вважають це наступом на свободу слова в Україні.

Ми закликаємо прес-службу Генеральної прокуратури керуватися у своїй діяльності фактами, а не припущеннями, і не дискредитувати своїми безпідставними заявами такий важливий державний орган, як Генеральна прокуратура України.

З моменту створення «5 каналу» наші журналісти завжди дотримувалися принципів об’єктивності, а редакторський колектив відстоював і відстоюватиме засади збалансованої і неупередженної подачі інформації.

Тому ми категорично не сприймаємо незрозумілі закиди з боку Святослава Піскуна. Фактично висуваючи звинувачення на адресу журналістів В.Ар’єва та Н.Фіцич, Ви намагаєтесь дикредитувати увесь творчий колектив «5 каналу», роблячи поспішні і необґрунтовані висновки щодо професійності його роботи.

Володимир Ар’єв та Наталка Фіцич є одними з найавторитетніших журналістів України, які завжди своєю професійною діяльністю підтверджували право медіа називатися «четвертою владою».

Звертаємося до Генеральної прокуратури з пропозицією навести факти «упередженного висвітлення діяльності Генеральної прокуратури України» і запрошуємо Святослава Піскуна висловити свою позицію в ефірі нашого каналу.

Від “Аратти”: Цікаво, а в чому саме підлеглі тричі звільненого Піскуна вбачають необ'єктивність? Наразі у мутненькій заяві прес-служби ГПУ є якісь натяки, проте - нічого конкретного. І навіть сам Піскун на всю Україну сказав, що нібито не в курсАх, чим ота прес-служба займається. Але згадав про кримінальну справу на родину Ар`євих.

Із іншого боку, наприклад, МВС просто спростувало інформацію, яка, на їхній погляд, є недостовірною. І це їхнє невід'ємне право. Як і невід'ємне право журналіста подавати якомога розширений матеріал про ту чи іншу подію, подавати різноманітні версії її очевидців.

Проте, нічого подібного, вочевидь не мала на увазі структура, підлегла Піскуну. Окрім одного, “тонкого номенклатурного натяку”: будеш лізти куди не треба - хутенько тобі “лапті зплетемо”, тобто заведемо справу - і у буцегарню. І то - правдоподібно в нашій країні прогресуючих вередюків.

Власне, і в цьому немає аж нічого дивного, особливо після реаліті-серіалу: більшовики+Піскун і маски-шоу у ГПУ. Чесно скажемо - екзотична картинка, особливо для європейської держави.

Тільки хотілося б нагадати панам із обойми генконструктора Кучми - ваш час вже закінчився. І як би ви не тужилися - зась, бо історія реверсу не має. І ще, слід би вам також пам'ятати й інше: при повторі трагедія стає дешевеньким фарсом.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.