Україна розраховує на довгостроковий транзитний контракт газу з РФ

Автор/джерело -  © Укрінформ



Дата публiкацiї - 9.10.2019 20:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=30165

Україна не зацікавлена у продовженні старого транзитного контракту газу з РФ, натомість хоче отримати новий довгостроковий контракт, який буде сформовано за європейськими правилами.

Про це на брифінгу за результатами засідання уряду сказав Прем’єр-міністр Олексій Гончарук.

"Україні важливо отримати новий довгостроковий договір. Україна і наша ГТС починають працювати за європейськими правилами. Тому нам точно потрібен новий контракт, який буде заснований на європейській практиці. Ми також ставимо собі за мету отримання довгострокового контракту. Продовження на один рік за старими правилами нам не підходить", - відзначив Гончарук.

За його оцінкою, переговори з російською стороною можуть тривати ще кілька місяців.

"Ми розраховуємо, що вдасться завершити до кінця року, але як воно вийде - подивимося. У нас сформована була переговорна група, її очолює міністр Оржель (міністр енергетики та захисту довкілля - ред.). Він відповідальний за те, щоб переговори відбувалися таким чином, щоб максимально захистити інтереси України", - додав Прем’єр-міністр.

Як повідомлялося раніше, контракт на транзит російського газу через територію України закінчується 31 грудня 2019 року.

У Нафтогазі заявляли, що на майбутніх переговорах запропонують Росії транспортувати по 60 млрд кубометрів газу щорічно протягом 10 років.

Транзитний контракт із ПАТ “Газпром” 1 січня 2020 року укладатиме новий оператор газотранспортної системи (ГТС). Про це під час п’ятого Українського газового форуму сказав голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

"Компанія ТОВ "Оператор ГТС України" буде продана ПАТ "МГУ", яка стане 100% власником оператора і з 1 січня буде здійснювати корпоративне управління оператором. МГУ буде передано Міністерству фінансів. Новий оператор буде тією структурою, яка матиме контракти на транспортування газу з усіма контрагентами - зокрема, Газпромом", - сказав Коболєв.

Він пояснив, що передача ПАТ "Магістральні газопроводи України" (МГУ) Мінфіну має на меті розмежування контролю над видобувними та транспортними активами.

Міністр енергетики РФ Олександр Новак 26 липня повідомив, що Росія запропонувала Україні продовжити чинний контракт на транзит газу на рік.

Черговий раунд газових переговорів у форматі Україна - Європейська комісія - Російська Федерація відбудеться у 20-х числах жовтня.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.