Парламенту не вдалося повністю досягти компромісу

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 29.05.2007 23:36 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3021

Не дивлячись на домовленості Президента, прем'єра і спікера, депутати не можуть прийти до компромісу щодо пакету рішень, необхідних для виходу з політичної кризи. Хоча багато пунктів вже узгоджено, фракції продовжують наполягати на принципових для них питаннях.

Верховна Рада голосуватиме за пакет законопроектів, необхідних для проведення позачергових парламентських виборів, в середу.

Про це у вівторок по завершенню консультацій лідерів фракцій і членів робочої групи повідомив журналістів лідер Компартії Петро Симоненко, повідомляє NEWSru.ua.

За його словами, під час проведення консультацій практично не вдалося досягти компромісу щодо тих розбіжностей, які існували.

"Залишилися все ті ж принципові розбіжності, які і були. Тобто, на завтрашній день перенесено все голосування, яке стосується пакету законів", - сказав Симоненко.

При цьому він не виключив, що в середу парламент може розглянути проект закону про внесення змін до Конституції щодо імперативного мандата.

Пакет рішень, необхідних для виходу з політичної кризи, передбачає внесення змін до Законів України "Про вибори народних депутатів", "Про статус народного депутата", до Кодексу адміністративного судочинства і до регламенту Верховної Ради.

На сьогоднішньому засіданні Верховна Рада України прийняла проект Постанови про підтвердження результатів голосування щодо законів України, прийнятих Верховною Радою України в період з 3 квітня по 29 травня.

За це рішення проголосували 407 народних депутатів з 434 присутніх у сесійній залі.

Окремим голосуванням за кожним законом народні депутати підтвердили всі 53 законопроекти, прийняті за цей період. Наступне засідання Ради пройде завтра.

Нагадаємо, удосвіта 27 травня Віктор Ющенко, Віктор Янукович і Олександр Мороз оголосили про завершення політичної кризи і підписали домовленість про проведення виборів 30 вересня.

Згідно з домовленостями, парламент повинен прийняти законопроекти, необхідні для забезпечення проведення цих виборів.

Тому сьогодні, 29 травня, президент України Віктор Ющенко призупинив на 29 і 30 травня дію статті 2 указу президента України від 26 квітня "Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України і призначення позачергових виборів" щодо розпуску ВР 5-го скликання.

Сьогодні вранці пройшла Погоджувальна рада лідерів парламентських фракцій і керівників комітетів Ради, на якій планувалося затвердити процедуру ухвалення і виробити алгоритм дій депутатів.

Проте, коментуючи результати погоджувальної ради, лідер фракції "Наша Україна" В'ячеслав Кириленко заявив, що у робочої групи є ще низка питань, які поки що важко узгоджувати.

Зі свого боку, лідер Компартії Петро Симоненко звинуватив представників опозиції в затягуванні процесу ухвалення пакету рішень.

Лідери опозиції сподіваються, що ВР вже завтра прийме закони, необхідні для проведення дострокових виборів

Фракція ”Наша Україна” переконана, що Верховна Рада України завтра зможе прийняти 5-7 законів, необхідних для проведення дострокових виборів.

Про це сьогодні в інтерв'ю журналістам заявив лідер фракції ”Наша Україна” Вячеслав Кириленко.

За його словами, це допоможе вже до кінця завтрашнього дня "в законодавчому плані розблоковувати можливість проведення позачергових виборів". При цьому Кириленко відзначив, що після ухвалення всіх необхідних документів ”Наша Україна” і БЮТ проведуть свої міжпартійні з'їзди і ухвалять рішення про дострокове припинення повноважень народних депутатів.

"Це стане підставою для проведення позачергового парламентського вибору, але такою підставою, яка внесена до сумісної заяви Президента України, прем'єр-міністра і голови ВР на вимогу правлячої коаліції", - сказав Киріленко. При цьому, за його словами, це стане підставою для того, щоб всі політичні сили консолідований і погоджено взяли участь у виборах.

Стосуючись питання про внесення змін до закону про вибори народних депутатів, Кириленко відзначив, що ”Наша Україна” зробить все можливе, щоб цей закон був проголосований.

"Я хочу, щоб ми всі з вами знали, що на цьому шляху немає ніяких перешкод. Якщо всі фракції, які хотіли б вирішення політичної кризи, проголосують за ці зміни, то вони будуть прийняті навіть без зайвої дискусії", - сказав він.

За словами лідера фракції ”Наша Україна”, всі зміни до цього закону дуже довго обговорювалися членами робочої групи. "І тому я думаю, що завтра буде результативне голосування", - сказав він.

У свою чергу, лідер БЮТ Юлія Тимошенко не виключає, що може бути ще пролонговано роботу Верховної Ради України.

Як передає УНІАН, про це вона сказала в інтерв’ю журналістам, відповідаючи на запитання, чи зможе ВР завтра ухвалити всі необхідні закони.

Водночас, Ю.Тимошенко висловила сподівання, що все вдасться зробити завтра. Вона наголосила, що сьогодні є "три фундаментальні розбіжності" між позиціями коаліції та опозиції, зокрема, за її словами, коаліція проти введення імперативного мандату.

Крім того, сказала Ю.Тимошенко, коаліція наполягає на тому, щоб вибори були визнані дійсними у випадку, коли в них взяли участь більш як 50% виборців. За її словами, коаліція також виступає за те, щоб прикордонники дали списки людей, які за кілька днів до виборів виїхали за кордон.

Тимошенко наголосила, що опозиція вважає недоречними такі пропозиції коаліції.

За її словами, сьогодні продовжуватимуться переговори та узгодження позицій.

При цьому лідер БЮТ висловила сподівання, що вдасться домовитися і завтра будуть проголосовані всі необхідні закони.

Постанова ВР про скасування низки постанов ВР

Лідери фракцій - Раїса Богатирьова, Юлія Тимошенко, В'ячеслав Кириленко, Іван Бокий і Петро Симоненко внесли проект постанови, згідно з якою підтверджуються результати голосування ВР в період з 2 квітня по 17 травня відносно декількох десятків законів соціально-економічного характеру.

Одночасно, пункт 2 передбачає визнати такими, що втратили дію, акти Верховної Ради, прийняті як реакція на укази Президента.

Зокрема, пропонувалося скасувати постанови:

- від 2 квітня "Про політичну ситуацію в Україні, пов’язану з оголошенням указу президента від 2 квітня 2007 року про дострокове припинення повноважень Верховної Ради",

- від 4 квітня "про особливості організації роботи верховної Ради до розв’язання політичного конфлікту в Україні",

- від 26 квітня "Про указ президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради та призначення позачергових виборів",

- від 30 квітня "Про вибори президента України та народних депутатів",

- від 15 травня "Про завершення конституційної процедури законотворчого процесу і набрання чинності законами України, ухваленими Верховною Радою протягом квітня 2007 року",

- від 17 травня "Про звільнення судді" (Петра Стецюка)

Ця постанова набирає чинності в день голосування, крім другого пункту, який вступає в силу після призупинення дії указу Президента.

Зміни до закону про вибори народних депутатів

Пакет документів, ухвалення яких має забезпечити вихід із політичної кризи, передбачає внесення змін до закону про вибори народних депутатів.

Це випливає з проекту закону про вибори та протоколу розбіжностей до нього, які потрапили у розпорядження "Української правди".

Зокрема, комуністи та соціалісти наполягають, що вибори можуть бути законними тільки при явці 50% виборців.

"Наша Україна" та БЮТ пропонують залишити чинну редакцію закону, яка не встановлює поріг явки.

У свою чергу, Партія регіонів пропонує встановити результати виборів незалежно від кількості дільниць, в яких голосування було визнано недійсним.

Соцпартія пропонує прибрати із закону норму щодо права партій та блоків виключати зі своїх списків кандидатів уже після завершення виборів.

Також однією із суперечливих новацій є пропозиція, щоб список виборців допомагала складати Державна податкова адміністрація в межах відповідної території, використовуючи базу даних фізичних осіб-платників податків.

Також представники коаліції наполягають, щоб органи Державної прикордонної служби за 3 дні до виборів передавали інформацію про осіб, які виїхали з України та знову повернулися.

Крім того, коаліція наполягає, щоб до списків виборців на закордонних дільницях включили тільки тих, хто перебуває на консульському обліку.

"Наша Україна" та БЮТ виступають проти такої зміни до закону.

Зміни до регламенту ВР

Пакет документів по виходу з кризи передбачає внесення змін до регламенту ВР, де буде записано, що коаліція формується виключно фракціями.

Проект змін до регламенту не допускає включення до коаліції окремих народних депутатів, а також депутатів, виключених зі складу інших фракцій.

Зміни до закону про статус народного депутата

Законопроектом передбачається, що приєднання депутата без рішення фракції до складу коаліції або опозиції тягнутиме за собою втрату депутатського мандата.

Зокрема, закон пропонує розширити трактування, що означає поняття "вихід народного депутата зі складу фракції, за списком якої його було обрано".

Також проект змін передбачає, що питання про дострокове припинення повноважень депутата буде розглядатися на засіданні вищого керівного органу – з'їзді партії або блоку.

Про те, що питання виключення депутата буде розглядатися на з'їзді, сам він має бути повідомлений не пізніше, ніж за добу до дня проведення.

Закон також передбачає процедуру подання до ЦВК рішення з'їзду про дострокове припинення повноважень депутата.

Ці зміни до закону мають набрати чинності з дня набуття повноважень Верховної Ради 6-го скликання.

Зміни до Кодексу адміністративного судочинства

Пакет документів по виходу з кризи передбачає ухвалення і закону про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України.

Цей законопроект передбачає, що Апеляційний адміністративний суд, територіальна юрисдикція якого поширюється на Київ, вважатиметься судом першої інстанції при оскарженні рішень президента, парламенту або уряду стосовно звільнень або призначень громадян на публічну службу.

Законопроект також визначає процедури, за яких будуть розглядатися такі суперечки. Зокрема, право на оскарження рішення про звільнення буде поширюватися тільки на ту особу, права якої це зачіпає.

На розгляд таких позовів буде відведено 7 днів після відкриття провадження, а рішення не підлягатиме оскарженню в апеляційному порядку.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.