“Наша Україна” та ФК “Динамо” про бійку на Олімпійському: “дятлам Цушко” треба обламати крила, а його самого - у відставку

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 29.05.2007 23:56 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3022

Фракція “Наша Україна” та керівництво ФК “Динамо” висловили рішучий протест стосовно дії спецпідрозділу “Беркут” щодо вболівальників динамівців під час фіналу Кубка України з футболу.

Фракція “Наша Україна” висловлює рішучий протест проти жорстокого побиття міліцією вболівальників на трибунах спорткомплексу Олімпійський під час фінального матчу “Динамо” - “Шахтар” на Кубок України з футболу 27 травня і закликає покарати винних - аж до відставки міністра внутрішніх справ України.

Відповідну заяву підписав голова фракції Наша Україна В’ячеслав Кириленко.

"Вся країна мала нагоду побачити незаконні й непрофесійні дії міліції в усій красі. Побиття вболівальників вже стало прикрою традицією для українських стадіонів. Однак те, що сталося в неділю, за цинізмом і жорстокістю перевершує всі попередні прецеденти. Невже за кілька запалених вогнів мають відповідати сотні вболівальників? Невже за появу фанатських смолоскипів на трибунах не несуть відповідальність міліціонери, які дозволили їх пронести на стадіон? Чи, можливо, спецназ таким чином хотів продемонструвати присутнім на матчі вищим керівникам держави свої здібності?", - йдеться в заяві.

Наша Україна констатує, що в демократичній державі, яка, до того ж, збирається приймати футбольний чемпіонат Європи 2012 року, такі дії міліції повинні публічно і швидко розслідуватися, а винні - каратися.

"Безпрецедентний факт порушення прав людини тими, хто мав би їх захищати, потребує якнайшвидшого службового розслідування і покарання винних, - аж до відставки міністра внутрішніх справ, при якому такі дії міліції стали нормою", відзначається в документі.

Керівництво футбольного клубу “Динамо” (Київ) підготувало офіційні звернення на ім’я першого віце-президента ФФУ Олександра Бандурка, президента ПФЛ Равіля Сафіулліна, голови комітету Верховної Ради з законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимира Стретовича з проханням відреагувати на дії спецпідрозділу “Беркут” по відношенню до вболівальників динамівців під час фіналу Кубка України по футболу.

"У зверненнях, підписаних президентом ФК “Динамо” (Київ), вказується на неприпустимість правового беззаконня і фактичне побиття цілих двох секторів глядачів. Причому винними у порушенні правил перебування на стадіоні було всього кілька фанатів, які заслуговують згідно з законодавством України, щонайменше на адміністративне покарання", сказано в повідомленні, розміщеному на офіційному сайті клубу.

Президент Динамо Ігор Суркіс підкреслює, що ніяких об’єктивних причин для "масового нападу на людей спеціально підготовлених бійців з кийками не було". Він вважає, що діями спецпідрозділу “Беркут” був нанесений жорстокий удар по репутації всіх учасників і організаторів фінального матчу на Кубок України, не говорячи вже про безліч фізичних і моральних травм серед глядачів фінального кубкового поєдинку. Суркіс зазначає, що те, що відбулося може негативно позначитися на авторитеті України як країни-організатора фінального турніру чемпіонату Європи по футболу 2012 року.

У зверненні до голови комітету Верховної Ради по законодавчому забезпеченню правоохоронної діяльності Стретовичу керівник ФК Динамо (Київ) просить найвищий законодавчий орган відреагувати на надану фото- і відео-інформацію, і дати правову оцінку події.

Міліція перевіряє правомірність застосування її співробітниками гумових палиць під час зіткнення з уболівальниками футбольного клубу Динамо (Київ) в ході фіналу Кубка України по футболу між Динамо і футбольним клубом Шахтар (Донецьк), який проходив у Києві 27 травня.

Віце-президент Динамо Вадим Костюченко вважає, що співробітники Беркуту, коли били вболівальників, серед яких були підлітки і беззахисні дівчата, перевищили свої повноваження, що призвело до масових безладів на трибунах.

Під час матчу фіналу Кубка України по футболу сталася бійка між спецпідрозділами міліції і фанатами. За свідченнями очевидців, бійці Беркута знаходилися напоготів з самого початку гри і при першій же нагоді кинулися в атаку.

Побиття зафіксовано телекамерою ФК “Динамо”:


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.