У шотландській каплиці да Вінчі почули відлуння Сатурну

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 30.05.2007 00:15 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3023

Томас Мітчелл, відставний криптоаналітик британських ВПС і композитор, припустив, що дивне явище, яке спостерігають астрономами біля північного полюса Сатурну і яке отримало назву “Гігантський гексагон”, тобто шестикутник, є музичним “посланням” планети.

“Гігантський гексагон” Сатурну

До такого висновку Мітчелл дійшов, вивчаючи архітектурні особливості Росслинської каплиці - пізньоготичної споруди в Шотландії. Деталі гіпотези повідомляє газета The Telegraph.

Мітчелл, досліджуючи в Росслині геометричний візерунок, що утворюється 213 кам'яними кубиками на одній з арок каплиці, вирішив, що це - оригінальний нотний запис XV століття. Щоб "прочитати" його, Мітчелл використовував фізичний феномен під назвою "фігура Хладні", що дозволяє візуалізувати стоячі звукові хвилі в твердому телі, і дані "киматіки", дисципліни, придуманої ученим Хансом Енні для вивчення розповсюдження хвиль в різних середовищах.

Внутрішній інтер`єр каплиці да Вінчі

В результаті, як стверджує композитор, йому вдалося встановити звукову і тональну відповідність кожному кубику з Росслінської каплиці. За наслідками дешифровки Мітчелл реконструював музичний твір, назвавши його "Росслінським мотетом". Він починається з ноти "сі", і саме цю ноту колишній криптоаналітик бачить в "гігантському гексагоні" Сатурну.

"Якщо геометрична фігура в Росслинській каплиці отримана таким же чином, яким утворився шестигранник на Сатурні, тобто за допомогою вібрації і звуку, то це означає, що Сатурн буквально співає нам музичний твір", - заявив Мітчелл.

Росслинська каплиця фігурує в романі Дена Брауна "Код да Вінчі", і успіх книги зробив церкву надзвичайно популярним місцем серед туристів. У британській пресі її все частіше називають “каплицею да Вінчі”.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.