У користувачів мобільних телефонів з’явилася своя фобія

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 6.06.2006 21:40 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=303

Нова напасть одержала ім’я ringxiety, що дослівно можна перевести, як манія дзвінка.

У користувачів мобільних телефонів з’явилася своя чергова фобія

Легкі прояви фобії можна спостерігати практично щодня - дійсно, коли десь лунає дзвінок мобільного, і всі люди поблизу із шаленою енергією починають перевіряти свої кишені і сумки, повідомляє Кореспондент.net.

Однак, є і більш складні її форми: деякі люди розповідали, що нібито чують дзвінок мобільного телефону, сидячи на концерті або перебуваючи за кермом автомобіля, хоча в дійсності він не дзвонить.

Новий термін ringxiety (манія дзвінка) придумав Девід Ларамі, що пише докторську дисертацію в Каліфорнійській школі професійної психології в Лос-Анджелесі.

Ларамі говорить, що сам страждає цим розладом - за його словами, деякі звуки і їхня послідовність можуть викликати в нього помилкове відчуття, що дзвонить саме його телефон.

Манія дзвоника виникає в Ларамі від таких простих речей, як рекламні ролики по телевізору або музичні композиції на радіо.

"Ще мені здається, що я чую дзвінок тоді, коли тече вода з крану й іноді - коли голюся", - розповів він газеті The New York Times.

"Не допомагає навіть відключення телефону - вібрації викликають помилкові відчуття так само, як і звукові подразники", - заявив експерт.

У манії дзвінка велику роль грає психологічна потреба завжди бути на зв’язку: саме вона змушує людей, сидячи в пабі, витягувати мобільний на стіл.

Від "Аратти": Девіду Ларамі конче необхідно провести додаткове дослідження й у нас, - бо окрім ringxiety, ще можна дослідити купу різних маній і фобій, що мають відношення до мобільних телефонів, - наприклад, манія хизування, симптом "новорічної ялинки" - коли абонент обвішується двома-трьома трубками від різних операторів, манією витрачати час (і гроші) на скачування різних "фенєчок" з контент-ресурсів, фобія відсутності мобільного телефона, якщо його випадково забули дома...


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.