Виявляється на стадіоні правоохороні нікого не били, натомість - побили їх. Не вірте своїм очам, а вірте керівництву МВС

Автор/джерело -  © Обозрєватель



Дата публiкацiї - 30.05.2007 15:18 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3039

Заступник міністра внутрішніх справ з питань громадської безпеки Василь Фатхутдинов сьогодні під час брифінгу в МВС продемонстрував та прокоментував відеозапис сутички міліції та фанатів, що сталася на футбольному матчі “Шахтар” - “Динамо”.

Перше, на що він звернув увагу, це те, що фальш-фаєри, які були запалені динамівцями, заборонені для використання як такі, що загрожують життю людини. Фатхутдінов додав, що вони заборонені не лише в Україні, але в усіх європейських країнах. Є факти їх використання в Росії, Італії, Франції, в результаті яких є постраждалі фанати, що отримали опіки.

Коментуючи відеоряд, він зауважив, що першими до фанів підійшли представники міліції, які вже після того, як фальш-фаєри згоріли, намагалися вивести порушників зі стадіону. В результаті міліціонерів жорстоко побили. Зокрема, навіть тих, що падали, били ногами.

Фатхутдінов звернув увагу й на те, як молоді люди здирали картузи з міліціонерів і кидалися ними, що, на його думку, є неприпустимим, як і побиття міліціонерів, на формі яких зображений тризуб.

Заступник міністра звернув увагу і на те, що коли міліція залишала сектор, їм у спину летіли палки та стільці. Проте, Фатхутдінов не захищає своїх підлеглих і вважає, що їхні дії були не цілком адекватні. Зокрема, щодо побиття молодих людей гумовими кийками.

Ситуацію з побиттям дівчини-вболівальниці прокоментував начальник Департаменту зв’язків з громадськістю МВС Костянтин Стогній, який зауважив, що по цьому випадку проводиться розслідування і правоохоронці, які переглядали відео цього випадку в уповільненому режимі, припускають, що правоохоронець не бив дівчину, а лише замахувався на неї. Цим пояснюється й те, як поводила себе дівчина, а саме: після кожного замаху вона ніби відлітала в сторону, проте, одразу вставала і знову бігла на міліціонера.

Це, на думку Стогнія, найоб’єктивніше свідчить про те, що удару не було, оскільки «після удару людини, яка важить сто кілограм і пробиває кулаком стіну, вона б так не поводилась».

Фатхутдінов поміж іншого повідомив, що вчора зустрічався з президентом футбольного клубу «Динамо» Ігорем Суркісом і домовився про те, щоб у майбутньому уникати таких ситуацій, а також про проведення круглого столу і вирішити питання співпраці на стадіоні фанів та правоохоронних органів.

В МВС також повідомили, що наразі немає жодної заяви від побитих вболівальників. У фанклубі стверджують, що вони вмовляють своїх членів писати ці заяви і збирають їх докупи. Також у МВС повідомили, що у сутичках з фанатами був як київський, так і дніпропетровський «Беркут».

Фатхутдінов переконаний, що як «Беркут», так і вболівальники діяли неадекватно до ситуації, і за результатами службового розслідування винні будуть покарані.

Щодо недбалості міліції при допуску на стадіон, через яку фанати змогли пронести фальш-фаєри, Фатхутдінов не виключає, що піротехнічні засоби були занесені на стадіон напередодні матчу. На запитання журналістів, чи можна було так само занести на стадіон бомбу та замінувати VIP-ложу, у якій був Президент, прем’єр та Секретар РНБО, Фатхутдінов зауважив, що VIP-сектор охороняється значно краще, і не міліцією, а управлінням державної охорони. За цим фактом буде проведене службове розслідування.

В той же час, Фатхутдінов повідомив, що сьогодні він виступатиме на засіданні профільного комітету ВР з доповіддю щодо ситуації на стадіоні.

Начальник департаменту громадської безпеки Володимир Маєвський зауважив, що заяви про те, що на стадіоні безпеку повинні забезпечувати громадські охоронці, а не «Беркут» і міліція, мають підстави, проте, наразі готових для цього людей в Україні немає. Разом з тим, він сказав, що МВС навіть готове навчати таких людей, якщо вони знайдуться.

Як повідомлялося раніше, скандал стався 27 травня під час фінального матчу на кубок України між Динамо та Шахтарем. Бійці "Беркуту" в повній амуніції увірвалися в сектор фанатів "Динамо" та влаштували там побоїще.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.