Іран вимагає від Заходу інформації щодо літака МАУ

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 10.01.2020 13:37 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=30398

Іранське управління цивільної авіації просить США та Канаду надати ICAO інформацію щодо можливого обстрілу українського літака. Між тим в Ірані дослідять "чорні скриньки" з літака МАУ, що зазнав катастрофи.

Іранське управління цивільної авіації вимагає від США та Канади надання інформації щодо можливого обстрілу українського літака Міжнародній організації цивільної авіації (ICAO). Перш ніж дійти будь-яких висновків, треба встановити факти, заявив у п’ятницю, 10 січня, очільник відомства Алі Абедсадех. Кожен повинен ставитись обережно до поширення таких відомостей політиками, наголосив іранський чиновник.

Як повідомлялось, ввечері 9 січня прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив про наявність у канадського уряду підтверджень того, що літак МАУ, який 8 січня зазнав аварії поблизу Тегерана, був збитий іранською ракетою. У той же час президент США Дональд Трамп також заявив, що літак МАУ в Тегерані могли збити помилково.

Пізніше видання New York Times авторизувало відео, на якому видно, як в літак, який ймовірно злетів з аеропорту Тегерана, влучила ракета. Це відео на підтвердження влучення ракети в літак МАУ опублікувала й група розслідувачів Bellingcat.

Своєю чергою Іран назвав брехнею звинувачення в ураженні літака авіакомпанії МАУ ракетою, про що повідомлила держагенція IRNA з посиланням на заяву уряду країни.

Вранці 10 січня президент України Володимир Зеленський заявив, що версія про влучання ракети в літак "Міжнародних авіаліній України" (МАУ) як причину авіакатастрофи в Тегерані не виключається, але станом на сьогодні не підтверджена. Він також звернувся до західних партнерів з проханням надати усі відповідні дані та докази у розпорядження комісії з розслідування аварії літака.

Дослідження "чорних скриньок"

Між тим іранська агенція ІRNA повідомила, що бортові самописці з літака МАУ досліджуватимуть уже в п’ятницю, 10 січня. Представники яких країн робитимуть це, не повідомляється.

Літак компанії МАУ Boeing 737, що виконував рейс Тегеран-Київ, розбився вранці 8 січня після вильоту з тегеранського аеропорту імені імама Хомейні. Усі 167 пасажирів і 9 членів екіпажу загинули. Окрім 11 українців, на борту літака на момент катастрофи перебували 82 іранця, 63 канадця, 10 шведів, четверо афганців, троє німців та троє британців.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.