Хочеш заробити на фантастиці в Україні – друкуйся в Росії

Автор/джерело -  © ICTV



Дата публiкацiї - 7.06.2006 12:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=307

Попит на таку літературу у нас чималий, але випускають лише «кишенькові» формати. І це тоді, коли українських фантастів вже два роки поспіль визнають найкращими авторами Європи.

Для того, щоб потрапити на ринок, Україні потрібно друкуватися в Росії. Так завоювали небачену популярність тепер уже метри вигадок – подружжя Дяченків та тандем Олді. З півсотні вітчизняних авторів на бренди у читачів найбільший попит.

Брати Капранови, письменники, видавці:
"Навіть є кілька фантастів, які пишуть українською і писали б, але вимушені писати російською, щоб друкуватися там. І це дуже цікаво, що один і той самий фантаст може стояти на середній полиці, там, де видано російською мовою, і на нижній полиці, де видано українською мовою".

До 2003 року в Україні не було жодної серії фантастики. Нині виходять книжки "кишенькового" формату фантастичним накладом - близько двох тисяч примірників. У Росії друкують мінімум десятитисячним накладом, та й дизайн солідніший. Автор заробляє на кількості.

Володимир Арєнєв, фантаст:
"Якщо, наприклад, брати ту ж саму Росію, то третина фантастичних книг, які виходять в Росії – це українські автори, які пишуть російською мовою. Кожен автор більше заробляє в Росії, це не є якимось винятком".

Останніми роками Україна приймає дедалі більше фантастичних фестивалів. Це дає змогу нашим письменникам укладати контракти з іноземними видавцями. Фахівці кажуть, якщо держава погодиться допомогти, то на популяризацію української фантастики піде п’ять років, якщо ні - за десять випливе сама.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.