Після заяви Міністра оборони Гриценка, прес-служби обмінялися прес-релізами. У МВС таки визнали, що факт мав місце

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 1.06.2007 02:31 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3070

Сьогодні, після публічного повідомлення Гриценка про дивне прохання Цушка передати у розпорядження озброєнь на цілу дивізію, відбулася дивакувата дуель на заявах між прес-службами. Вона підтвердила - МВС не завжди каже правду.

Як ми повідомляли раніше, сьогодні Міністр оборони Анатолій Гриценко розказав журналістам, що під час політичної кризи МВС терміново знадобилося озброень яких вистачило б на дивізію.

Несподівано ДГЗ МВС виступив із заявою такого змісту:

Міністерство внутрішніх справ України констатує продовження системної кампанії з дискредитації керівництва МВС з боку окремих політичних сил із залученням посадових осіб силових відомств.

Після "гучної" прес-конференції командувача внутрішніх військ О.Кіхтенка з оприлюдненням сфальшованих "документів" про ніби то накази Міністра внутрішніх справ України В.Цушка пану Кіхтенку, до преси з не менш сенсаційними заявами вийшов міністр оборони України А.Гриценко. Зокрема, інформаційні агентства з посиланням на Гриценка повідомляють, ніби В.Цушко просив його "передати МВС 11 тис. одиниць стрілкової зброї та десятки мільйонів одиниць боєприпасів".

МВС України наголошує на абсурдності та неприпустимості подібних заяв з уст будь-яких посадових осіб, слову яких, в принципі, мають вірити сотні тисяч незаангажованих політикою військовослужбовців.

Кожне слово людей такого рангу має бути зваженим і усвідомленим, а звинувачення – мати хоч якусь документальну основу. Наклепи і плітки ще нікому не додавали авторитету, а тим більше у військовому середовищі.”

Тобто, тим самим ДГС нібито спростував заяву міністра оборони. На що миттєво відповіла прес-служба МО:

“Заява Управління прес-служби Міністерства оборони України

Міністерство оборони України має документальні підтвердження звернень Міністра внутрішніх справ України Василя Цушка щодо передачі від Міноборони до МВС великої кількості зброї та боєприпасів
| 31.05.2007 | |18:34|

Сьогодні, 31 травня, під час робочої поїздки до 169-го навчального центру Сухопутних військ ЗС України (смт. Десна) Міністр оборони України Анатолій Гриценко на запитання одного з журналістів дійсно повідомив про звернення Міністра внутрішніх справ України Василя Цушка до керівництва Міністерства оборони України про передачу великої кількості стрілецького озброєння та боєприпасів до нього.

Представники Міністерства внутрішніх справ України поспішили назвати “абсурдною та неприпустимою” цю заяву, наголошуючи при цьому, що “кожне слово людей такого рангу має бути зваженим і усвідомленим, а звинувачення - мати хоч якусь документальну основу”.

Управління прес-служби Міністерства оборони України уповноважене заявити, що кожне слово у поясненнях Міністра оборони України насправді є зваженим, усвідомленим і повністю базується на документальній основі. Як в Міністерстві оборони так і в Міністерстві внутрішніх справ зареєстровані документи, які підтверджують звернення Міністра внутрішніх справ Василя Цушка (вих.№4369/цш від 16 березня 2007 року) до Міністра оборони Анатолія Гриценка щодо передачі на безкоштовній основі стрілецької зброї та боєприпасів до неї.

У той час Міністр оборони України Анатолій Гриценко був здивований цим зверненням, оскільки такої кількості зброї з боєприпасами достатньо для оснащення цілої дивізії. У зв’язку з цим Міністерство оборони України направило до МВС листа (вих.№252/1305 від 16 квітня 2007 року) з проханням обґрунтувати передачу такої значної кількості зброї з боєприпасами. Цей лист також зареєстрований у міністерствах оборони та внутрішніх справ України.

Після повторного запиту від Міністра внутрішніх справ України (вих.№6847/цш від 24 квітня 2007 року) Анатолій Гриценко не знайшов в ньому достатніх переконливих аргументів для прийняття позитивного рішення у передачі зброї та боєприпасів до МВС, про що було повідомлено у листі (вих.№252/1602 від 16 травня 2007 року).

Управління прес-служби МО України радить представникам МВС перш ніж поширювати заяви з очевидною неправдивою інформацією, розібратися у власному відомчому діловодстві, а лише потім вдаватися до інформування суспільства.

Управління прес-служби МО України висловлює сподівання, що коли керівництво МВС України вивчить вищезазначені документи, то воно буде вимушене визнати факт їхнього існування та принесе публічне вибачення Міністру оборони України Анатолію Гриценку.

В разі, якщо це не буде зроблено протягом доби, Управління прес-служби Міністерства оборони України залишає за собою право оприлюднити через засоби масової інформації повний текст звернень Міністра внутрішніх справ Василя Цушка до керівництва Міністерства оборони України і відповіді Міністерства оборони України на ці запити.”

І відповідь ДГЗ МВС - незабарилася:

Замість гучних заяв має бути узгоджена робота

31 травня Міністерство оборони України поширило копії службової переписки МВС України та МО України. Документи датовані березнем – квітнем 2007 року і містять інформацію щодо обміну матеріально-технічними засобами, зокрема, зброєю.

Викликає здивування, що обнародувана лише переписка поточного року. В той же час, існують аналогічні документи за 2005 – 2006 роки, в яких заявлена потреба МВС в озброєнні (в значно більших обсягах) була задоволена Міністерством оборони.

Департамент зв'язків з громадськістю Міністерства внутрішніх справ пропонує посадовим особам Міністерства оборони припинити з'ясування відомчих стосунків через засоби масової інформації.

Звертаємо увагу, що оприлюднення через ЗМІ текстів службових документів є неприпустимим, несе загрозу національній безпеці держави та передбачає кримінальну відповідальність.”

Отже, фактично виявилося:

1). Гриценко сказав правду і він, і оборонне відомство, при тому, зазначали, що оприлюднені факти мають документальне підтвердження;

2). ДГЗ МВС, попри “тонкий натяк” військових, оприлюднила спростування, яке за змістом не відповідало дійсності, при тому допустивши некоректні висловлювання на адресу опонентів;

3). ДГС МВС у другій заяві не тільки підтвердило факти, які “спростовувало” у першій, а й наголосило, що подібний “обмін” у значно більших обсягах відбувався й раніше. Проте не учточнюючи, навіщо МВС така кількість озброєнь міліціянтам.

Відтак, напрошується висновок - МВС, як і його керівник далеко не завжди говорять правду. І сьогоднішня нервова реакція відомства показала, що із законністю там далеко не все упорядку. І це особливо стало помітно під час політичної кризи, коли нардепи-більшовики та соціалістичний міністр у наглий спосіб брехали про “захоплення” ГПУ УДО і правомірності дій “Беркуту”, який вдерся на територію, яка має особливий сттатус охорони.

Аналогічну ситуацію ми маємо із побиттям вболівальників на Республіканському стадіоні. Нагадаємо, що за версією спецзасоби можна
застосовувати до підлітків та жінок. Що, насправді, прямо заборонено законом.

Аперуючи такими термінами, як “національна безпека”, насправді, своїми діями чиновники МВС наносять шкоди тій самій безпеці держави.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.